Een monumentale boerderij in Groningen die gestut moet worden vanwege de aardbevingsschade
NOS NieuwsAangepast

OM moet beschadigen woningen door gaswinning NAM onderzoeken

Het Openbaar Ministerie moet onderzoeken of de NAM zich bij de gaswinning schuldig heeft gemaakt aan het beschadigen van woningen, waarbij mogelijk levensgevaarlijke situaties zijn ontstaan. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald.

De zaak was aangespannen door de Groninger Bodem Beweging (GBB) en individuele klagers uit het gaswinningsgebied. Zij zeggen in sommige gevallen met forse schade aan hun woningen te kampen door de aardbevingen als gevolg van de jarenlange gaswinning. Het OM legde de zaak in eerste instantie naast zich neer, omdat die niet volgens het strafrecht zou moeten lopen.

Levensgevaar

Maar het hof is het daar niet mee eens en zegt dat er aanwijzingen zijn dat de NAM zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van artikel 170 in het Wetboek van Strafrecht, het beschadigen van woningen, waardoor levensgevaar te duchten is. De persraadsheer van het hof Arnhem-Leeuwarden zegt dat er nu een strafrechtelijk onderzoek komt om vast te stellen of dat bewezen kan worden. Als dat het geval blijkt te zijn, kan de NAM als verdachte worden aangemerkt en worden vervolgd.

De GBB die in september 2015 aangifte deed tegen de NAM, heeft verheugd gereageerd op de beslissing van het hof. De beweging zegt erop te vertrouwen dat het ministerie van Justitie nu zo snel mogelijk "alle mogelijke middelen daadwerkelijk inzet om de NAM veroordeeld te krijgen".

Kamerdebat

De NAM zegt verrast te zijn door de uitspraak, omdat het OM en het hof bij eerdere aangiften steeds oordeelden dat er geen reden was voor vervolging. De maatschappij benadrukt dat nu een nader onderzoek wordt ingesteld en dat dit niet automatisch betekent dat de NAM ook gedagvaard zal worden.

Twee dagen geleden maakte minister Kamp bekend dat de gaswinning in Groningen per 1 oktober verder wordt afgebouwd. Vandaag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de gaswinning bij Loppersum en de aardbevingen. Eind maart werd duidelijk dat de NAM zich terugtrekt uit de schadeafhandeling voor gedupeerden van wie de woningen aardbevingsschade hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl