Stoep langs zuidkant Witte Huis dicht voor het publiek

De zuidkant van het Witte Huis Mark Skrobola cc by 2.0

De stoep langs het hek aan de zuidkant van het Witte Huis in Washington is afgesloten voor het publiek. Die maatregel moet voorkomen dat opnieuw mensen over het hek klimmen en het terrein op lopen of zelfs de ambtswoning van de president binnendringen.

Vorige maand was het weer eens zover. Een man in het bezit van een knots klom over het hek. Het duurde meer dan een kwartier voordat hij werd opgepakt. Twee medewerkers van de US Secret Service, de dienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de president, werden ontslagen.

Een agent van de US Secret Service patrouileert bij het Witte Huis (noordkant) AFP

Het gebeurt geregeld dat mensen het terrein van het Witte Huis proberen op te komen. In 2014 wist een man zelfs het gebouw binnen te dringen. Hij werd vrijwel direct opgepakt. De toenmalige president Obama was op dat moment niet thuis.

Naar aanleiding van deze en andere incidenten werden de hekken van scherpe punten voorzien en ging de stoep langs de zuidkant 's nachts dicht. Sinds 23.00 uur gisteravond is de stoep ook overdag afgesloten. Aan de noordkant is dezelfde maatregel al langer van kracht.

Mensen die een foto van de zuidkant van het Witte Huis willen maken, kunnen dat gewoon blijven doen, zegt de Secret Service.