NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

Utrecht Centraal alleen toegankelijk met OV-chipkaart

ANP

Bij wijze van proef heeft NS alle toegangspoortjes op Utrecht Centraal gesloten. Alleen met een geldige OV-chipkaart kom je vanaf vanochtend binnen. De komende drie dagen moet duidelijk worden of er problemen ontstaan.

NS is al jaren bezig de stations in Nederland af te sluiten voor niet-reizigers. De sluiting heeft vooral te maken met de veiligheid op stations en in de trein. Ook neemt het aantal zwartrijders af.

Na een voorzichtige start, een paar jaar geleden, zijn veruit de meeste stations nu alleen nog toegankelijk met een OV-kaart waarop ten minste 10 euro staat. Het bekendste voorbeeld van een groot station is Rotterdam CS. Probleemloos verliep de sluiting niet, mensen zonder kaartje sprongen aanvankelijk over de poortjes.

Hoog Catharijne

Wie vaak met het openbaar vervoer reist vanuit Utrecht Centraal, weet dat 75 procent van de incheckpoortjes daar al langer dichtzat. Maar reizigers met haast, glipten tot gisteren via de openstaande poortjes naar binnen. De traverse wordt ook veel gebruikt om van winkelcentrum Hoog Catharijne naar de Jaarbeurs of het Stadskantoor aan de andere kant van het station te komen.

De vraag - ook voor de vele winkeliers in het nu afgesloten gebied - is wat er gebeurt nu alle poortjes dicht zijn. Dat gaat NS dus volgens RTV Utrecht tot en met zaterdag testen.

De gemeente Utrecht heeft wel een alternatieve looproute aangelegd die vrij toegankelijk blijft. Die route ligt pal naast het station aan de noordzijde en loopt onder de luifel door langs de winkels op het station.

Vrij toegankelijke looproute langs Utrecht Centraal Gemeente Utrecht

Utrecht Centraal is met meer dan 177.000 in- en uitstappers per dag het belangrijkste spoorwegknooppunt van Nederland. De verwachting is dat het station in 2030 rond de 100 miljoen reizigers per jaar te verwerken krijgt. Ook in oppervlakte is Utrecht CS het grootste station van het land.

STER reclame