Voorwaardelijke straf geëist tegen christelijke gouverneur Jakarta

De christelijke gouverneur Ahok tijdens de zitting in de Indonesische hoofdstad Jakarta Reuters

Tegen de christelijke gouverneur van Jakarta is wegens godslastering een jaar voorwaardelijk geëist met een proeftijd van twee jaar. De man wees kiezers erop dat nergens in de Koran staat dat het moslims verboden is om op niet-moslims te stemmen. Hij citeerde daarbij uit het boek. Een ingekorte video daarvan verscheen op internet en lokte massale protesten uit.

Honderdduizenden mensen gingen de straat op om tegen gouverneur Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama te demonstreren. Ze eisten levenslang of de doodstraf voor Ahok. De maximumstraf voor blasfemie in Indonesië is vijf jaar cel.

De eis wordt als licht gezien in het grootste moslimland ter wereld. "Bij een celstraf van vijf jaar of meer mag je in Indonesië niet meer politiek actief zijn. Daar is nu dus geen sprake van", zegt correspondent Michel Maas. De openbaar aanklager zegt de omstandigheden te hebben meegewogen. "Ahok heeft zich keurig gedragen tijdens de verhoren, heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van Jakarta en de protesten zijn deels de schuld van de man die de video online zette", heeft de aanklager gezegd volgens The Straits Times.

De verdediging komt volgende week aan het woord en gaat dan om vrijspraak vragen. De rechtbank komt waarschijnlijk op 4 mei met de uitspraak, maar dat is niet helemaal duidelijk.

Felle anti-campagne

Radicale moslims voerden een felle campagne om te voorkomen dat Ahok opnieuw tot gouverneur zou worden herkozen van de stad met zo'n 10 miljoen inwoners en dat is ze gelukt. Ahok verloor gisteren de tweede ronde van de gouverneursverkiezingen van zijn rivaal, een orthodoxe moslim.

Indonesiërs noemden de verkiezingsuitslag een schok vergelijkbaar met de uitslag van het brexit-referendum of de verkiezing van Donald Trump.