Simpsons na dertig jaar 'nog steeds eenzaam aan de top'

Van linksboven naar rechtsonder: Homer, Marge, Lisa, Bart en Maggie Simpson ANP
Geschreven door
Paulus Houthuijs
Redacteur Online

D'oh!

Die beroemde kreet van Homer Simpson gaat nu al dertig jaar mee. Afgelopen nacht was het in de VS dertig jaar geleden dat The Simpsons voor het eerst in een gastoptreden op tv te zien waren. "Het was een revolutie", zegt cartoonist Steven Degryse. "Er was toen echt niets vergelijkbaars op televisie."

De 37-jarige Vlaming is opgegroeid met de Amerikaanse tekenfilmserie. Hij leerde de hoofdpersonages Bart, Homer, Lisa en Marge gek genoeg kennen via een rapnummer: Do The Bartman. "Toen dat hitje uitkwam, was ik 8 of 9. Ik had toen nog geen baard in de keel en kon Bart nog goed nadoen", lacht Degryse.

Het nummer kwam in 1990 uit, nog voordat de serie in Nederland of België op tv kwam. Do The Bartman was voor de jonge tekenaar reden om de serie te volgen én de stripboeken te kopen.

Do The Bartman

Hij vond de dubbele bodem, van maatschappijkritiek en slapstick, onweerstaanbaar. "We hadden toen alleen shows als The Flintstones op tv. Dit was veel ondeugender. Ik woonde in een Vlaams boerendorp en had plots een grote blik op de wereld."

De kracht van de show zit hem volgens Degryse in de eenvoud. Het verpakt complexe maatschappijkritiek in een onnozel jasje. De domheid van vader Homer is een parodie op de westerse samenleving. Je kunt het volgens de Vlaming prima kijken met volwassenen én kinderen. "Een kind kan lachen om de slapstickhumor en een volwassene gniffelt om de maatschappijkritiek. Wat dat betreft staan ze nog steeds eenzaam aan de top."

De gele cartoonfiguren hebben grote invloed gehad op Degryse als cartoonist. "Sowieso de humor: ik maak ook maatschappijkritisch werk. En als je mijn getekende figuren geel zou inkleuren, dan kom je volgens mij behoorlijk dicht bij The Simpsons. Ze hebben bijvoorbeeld ook vier vingers."

De stijl van Degryse is vergelijkbaar met The Simpsons Steven Degryse

De Vlaamse cartoonist vertelt apetrots dat hij een persoonlijk voor hem gemaakte tekening van Matt Groening heeft. Dat is de geestelijk vader van The Simpsons. "Ik wist dat hij op een animatiefestival in Frankrijk zou zijn", zegt Degryse. "Ik kon er zelf niet bij zijn, maar had een vriend gevraagd Matt te benaderen voor een tekening."

Zijn vriend liep Groening toevallig tegen het lijf in een Franse stripwinkel. De Amerikaan pakte een potlood en krabbelde iets op papier. "Een heel mooi geschenk, ik kreeg er weke knieën van", zegt Degryse. Op de tekening spreekt een personage uit een andere tekenfilmreeks van Groening (Futurama) Degryse aan met zijn artiestennaam: Lectrr.

De tekening van Matt Groening voor Steven Degryse Steven Degryse

De Vlaming vindt dat Groening niet eens zo goed kan tekenen. "Zijn kracht is de boodschap, dan maakt de tekening niet zo veel uit." De Simpsons-bedenker trekt nog steeds aan de touwtjes achter de serie en zijn vermogen wordt geschat op een half miljard dollar. De tv-serie zit inmiddels in seizoen 28.

"De show krijgt tegenwoordig vaak de kritiek niet meer relevant of scherp te zijn. Maar dat komt volgens mij vooral doordat het genre heel gewoon is geworden." Bijvoorbeeld door de komst van andere tekenfilmseries voor volwassenen als South Park en Family Guy. Ook goede shows volgens Degryse, maar ze zijn niet subtiel genoeg om zowel de allerjongsten als volwassenen te bedienen.

Hij denkt dan ook niet dat de tv-serie binnenkort stopt. "De fanbase is te groot om nu de stekker eruit te trekken. En als je ziet dat ze bij FOX zitten, de meest rechtse mediazender van Amerika, dan zijn ze nog steeds heel hard en scherp."

Steven Degryse is cartoonist voor de Belgische krant De Standaard Steven Degryse