'Klaassen is beste van eredivisie en klaar voor volgende stap'

Aangepast op

Davy Klaassen is de eredivisie ontgroeid. In het eerste duel in de kwartfinales van de Europa League tegen Schalke 04 maakte de aanvoerder van Ajax indruk als onvermoeibare aanjager en afmaker. Als hij zijn goede vorm vanavond in de return in Gelsenkirchen ook etaleert, staan de clubs ongetwijfeld voor hem in de rij.

Speelt Klaassen volgend seizoen in de Bundesliga? Of wordt het toch de Serie A of de Premier League? Arno Vermeulen, chef voetbal van de NOS, en oud-spits Erik Meijer buigen zich over de toekomst van de middenvelder.

Davy Klaassen ANP-NOS

Erik Meijer kent de Bundesliga als geen ander. De Limburgse spits speelde onder meer bij Bayer Leverkusen en Hamburger SV en werkt tegenwoordig als analyticus voor de Duitse televisie.

Teamspeler

"Davy Klaassen is de beste speler van de eredivisie", stelt Meijer. "De meeste clubs in de Bundesliga kennen hem al, maar met zijn twee goals tegen Schalke heeft hij zijn visitekaartje wel afgegeven. Zeker zijn tweede goal in de Arena spreekt hier tot de verbeelding."

De Duitse competitie past ook bij Klaassen, denkt Meijer. "Qua loopvermogen en werklust past hij hier heel goed. En Klaassen is een teamspeler. Dat zien ze hier ook graag."

Davy Klaassen is een complete middenvelder. Daar zijn alle clubs naar op zoek.

Arno Vermeulen

"Een vertrek aan het einde van het seizoen ligt voor de hand", meent ook Arno Vermeulen. "Er zullen zeker geïnteresseerde clubs zijn als je kijkt naar zijn cijfers. Maar de kracht van Klaassen ligt niet alleen in het maken van doelpunten. Hij is een complete middenvelder, die verdedigend zijn mannetje staat en ook nog scoort. Daar zijn alle clubs naar op zoek."

Doelpunten Davy Klaassen

SeizoenEredivisieKNVB-bekerChampions League (incl. kwalificatie)Europa League (incl. kwalificatie)JC-schaalTotaal
2011/12----1
2012/13----0
2013/1410--1-11
2014/156-2--8
2015/1613-2--15
2016/1713 -4-19
TOTAAL43083054

Vermeulen ziet parallellen met andere middenvelders. "Ik moest denken aan Kevin Strootman. Strootman was 23 toen hij naar AS Roma vertrok, Klaassen is nu 24. Beiden zitten fysiek goed in elkaar en beschikken over een prima mentaliteit. Ondanks blessures heeft Strootman zich inmiddels bewezen in Rome. Dat zie ik Klaassen ook wel doen."

Premier League?

"Een ander voorbeeld is Georginio Wijnaldum", vervolgt Vermeulen. "Die was in mijn ogen minder ver dan Klaassen nu, toen hij naar de Premier League vertrok. Maar hij speelt nu wel gewoon wekelijks bij Liverpool, een topclub."

1/2Kevin Strootman speelt sinds 2013 voor AS Roma. Pro Shots
2/2Georginio Wijnaldum werd na een tussenstap bij Newcastle United dit seizoen basisspeler bij Liverpool. Pro Shots

Wijnaldum koos voor een tussenstap bij Newcastle United. "Daar hoef je je helemaal niet voor te schamen, ook Klaassen niet", vindt Vermeulen. "Het niveau in een buitenlandse topcompetitie ligt hoger. Die aanpassing heeft altijd tijd nodig. In Engeland beschikt elke middenmoter over een topselectie. Een club als Everton, met Ronald Koeman als trainer, zou perfect kunnen zijn."

Erik Meijer kan zich daarin vinden. "Bij Everton zou hij heel veel kunnen toevoegen. En Koeman wil deze zomer flink investeren en krijgt die mogelijkheden ook. Spelen in Liverpool kan ik hem zeker aanraden, al is mijn hart meer rood dan blauw natuurlijk."

Davy Klaassen, goalgetter en aanjager

Bundesliga?

Meijer speelde twee seizoenen voor Liverpool, maar maakte vooral furore in de Bundesliga. Ligt daar de toekomst van Klaassen?

Eintracht Frankfurt zou al geïnformeerd hebben naar zijn diensten. Meijer: "Onder trainer Niko Kovac - met wie ik nog samen heb gespeeld - speelde Eintracht een geweldige eerste helft van de competitie. Maar na de winterstop zijn ze compleet ingestort. Dus of dat nu de juiste keuze zou zijn, vraag ik me af."

Klaassen moet kiezen voor een trainer met een duidelijke visie, vindt Meijer. "Bayern lijkt me te hoog gegrepen. Bij Borussia Dortmund zou hij goed kunnen passen, maar dan moet hij wel de concurrentie aan met spelers als Shinji Kagawa en Ousmane Dembélé."

Davy Klaassen won in januari met Ajax met 5-1 van RB Leipzig. Pro Shots

Volgens Meijer zijn er genoeg clubs met potentie. "Ik zie Klaassen wel bij een club als Bayer Leverkusen of 1. FC Köln. Köln doet het dit jaar buitengewoon goed en ik verwacht nog wel meer van ze in de komende jaren."

"En waarom niet RB Leipzig? Die gaan zeker Champions League spelen en worden de komende jaren alleen maar beter."

Serie A?

Of zien we Klaassen volgend jaar in de Serie A? Napoli bood al eens 20 tot 25 miljoen euro voor de middenvelder, maar Klaassen koos voor een langer verblijf in Amsterdam.

"Een paar jaar geleden zou ik altijd gezegd hebben: ga niet naar Italië, dat verdedigende voetbal maakt je kapot", bekent Vermeulen. "Maar clubs als Juventus en Napoli spelen gewoon hartstikke leuk, aanvallend voetbal. Napoli is echt een goed elftal, dus waarom niet?"

"In Italië of Duitsland moet hij wel voor de topdrie of topvier gaan. Maar een middenmoter in de Premier League als tussenstap zou ook prima kunnen zijn", aldus Vermeulen. "Klaassen is verstandig genoeg om de juiste keuze te maken."

De Europa League-wedstrijd Schalke 04-Ajax begint vanavond om 21.05 uur en is te volgen bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1, via het liveblog op NOS.nl en op Teletekstpagina 814. Ajax won de eerste wedstrijd in de kwartfinales met 2-0.