Formatie dag 35: 'Morgen nog geen duidelijkheid'

VVD-onderhandelaar Rutte ANP

VVD-leider Rutte denkt niet dat morgen al duidelijk wordt of de vier onderhandelende partijen in de formatie het samen eens worden. In de media waren speculaties dat deze week cruciaal is: na donderdag wordt ruim een week niet onderhandeld. Sommige waarnemers denken dat morgen het moment is voor VVD, CDA, D66 en GroenLinks om te besluiten om door te gaan of om ermee te stoppen.

Op de vraag of de week vakantie zal worden gebruikt om na te denken of het zin heeft om door te praten, antwoordde de VVD-leider dat de pauze in de onderhandelingen geen "eigenstandige betekenis" heeft. Hij benadrukte dat ook de Kamer reces heeft. Volgens hem hebben de media er iets te veel van gemaakt. Ook andere Haagse bronnen verwachten dat de vier partijen ook na volgende week doorgaan met de onderhandelingen.

Morgen weer twee sessies

Rutte herhaalde dat alle vier partijen van plan zijn om de onderhandelingen te laten slagen, maar dat nog moet blijken of het ook gaat lukken.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben vandaag weer in twee sessies met elkaar gepraat. Rutte zei voor het overleg dat het er soms hard aan toegaat en D66-voorman Pechtold zei na de besprekingen van vanochtend dat hij nog niet kan zeggen of er een volgende fase in de onderhandelingen is aangebroken.

Ook morgen staan in de formatie weer twee onderhandelingssessies op het programma. Informateur Schippers geeft daarna een korte toelichting op de stand van zaken.

Formatie dag 35: wachtende journalisten, een bruidspaar en scholieren