In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Politie spoort 45 dronebestuurders op en geeft waarschuwing

Zo'n veertig agenten hebben vandaag op het politiebureau in Schagen honderden online dronevideo's bekeken. Het doel was om overtredingen te signaleren en vervolgens de bestuurders van de vliegtuigjes te wijzen op hun fout.

De actie is een initiatief van de politie, het Openbaar Ministerie en de marechaussee. Als de agenten een overtreding zagen op de beelden, probeerden ze de naam van de piloot en de contactgegevens te achterhalen en spraken ze de piloot aan op de overtreding, meldt NH Nieuws.

Boete

De politie heeft 45 dronebestuurders opgespoord. Ze hebben een waarschuwing kregen. Vijf overtredingen waren zo ernstig dat het OM gaat bekijken of de overtreders gestraft kunnen worden, bijvoorbeeld met een boete.

Mensen met een drone mogen niet boven mensenmassa's vliegen en de vliegtuigjes mogen ook niet gebruikt worden in de buurt van luchthavens. Ook is het niet de bedoeling dat drones in het donker worden gebruikt. "Veel particulieren zijn zich niet bewust van deze regels en de daarbij behorende gevaren en risico's", schrijft de politie.

De dronebestuurders die vandaag zijn gewaarschuwd, kunnen bij de eerstvolgende overtreding een boete tegemoet zien. Het is lastig om ze op heterdaad te betrappen, erkent de politie. "Als de politie een melding krijgt van een dronevlieger in overtreding, is de drone vaak al 'gevlogen' voordat de agenten ter plaatse zijn."

Advertentie via Ster.nl