Bezoekers van de vrijmarkt in Utrecht proberen er het beste van te maken ANP

Als je vorig jaar tijdens Koningsdag of -nacht buiten bent geweest, weet je ongetwijfeld nog wat voor weer het was. Het lijkt er volgens weerman Marco Verhoef op dat we ook dit jaar weer winterse buien en kou kunnen verwachten op 27 april.

Want vanaf dinsdag stroomt er zeer koude lucht over Nederland. Die koude bovenlucht kan leiden tot regen, hagel en onweer. De dag voor Koningsdag en op 27 april zelf kan er 's ochtends of 's nachts dus natte sneeuw vallen.

Net als vorig jaar.

Normaal gesproken is een middagtemperatuur van krap 16 graden gebruikelijk eind april. In Limburg werd het op Koningsdag 2016 niet warmer dan 7,7 graden. In het midden van het land was het enkele graden warmer, maar door wind en neerslag voelde het een stuk kouder aan. Op veel plaatsen werden activiteiten afgelast.

Bij grote feesten werden er extra tenten gehuurd en massaal poncho's ingeslagen om bezoekers droog te houden. Niet alle mensen met kraampjes hadden die luxe, zoals op sociale media te zien was.

Komende zaterdag en zondag wordt het ook niet veel warmer dan 10 à 12 graden. Het blijft overwegend droog, maar wel bewolkt. Maandag is er waarschijnlijk een kleine opleving. In het zuiden kan het kwik oplopen tot 15 graden. De dag erna zakt de maximumtemperatuur weer terug naar die van het weekend.

Het wordt dus afwachten of het op Koningsdag iets beter wordt dan vorig jaar. Weerman Marco Verhoef benadrukt het precieze weer voor over een week lastig accuraat is te voorspellen.

Maar de kans is groot dat het vrij koud wordt en dat het de eerste week van de meivakantie wisselvallig is. "Voor de tweede week van de vakantie zijn er signalen dat het stabieler en warmer wordt", zegt Verhoef.

STER reclame