Half jaar cel voor binnensmokkelen mobieltje in gevangenis

Peter Knieriem

Iemand die verboden voorwerpen de gevangenis binnensmokkelt, moet een celstraf krijgen van maximaal zes maanden. Het gaat dan om spullen die op zich niet illegaal zijn, maar wel de orde en veiligheid in de gevangenis in gevaar kunnen brengen, zoals mobiele telefoons of tablets.

Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris Dijkhoff voor advies naar diverse instanties heeft gestuurd. Hij wil voorkomen dat criminele activiteiten in de cel voortgezet kunnen worden.

Nu leidt het binnensmokkelen van een mobieltje meestal alleen tot een toegangsverbod voor de bezoeker. Pas als bewezen kan worden dat er sprake is van hulp bij ontsnapping of crimineel handelen kan er vervolgd worden.

Tennisballen

Uiteraard wordt er streng gecontroleerd in justitiƫle inrichtingen, maar er worden steeds nieuwe manieren gevonden om verboden spullen binnen te smokkelen. Zo worden er mini-telefoons in tennisballen verstopt die over de gevangenismuur worden gegooid.

Soms worden er zelfs drones ingezet om voorwerpen af te leveren aan criminelen achter de tralies. Dijkhoff had vorig jaar al aangekondigd dat hij al deze manieren van binnensmokkelen strafbaar wil stellen.