NOS NieuwsAangepast

Ophokplicht pluimvee opgeheven: kippen weer naar buiten

Pluimvee in Nederland hoeft niet langer binnen te blijven. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft de ophok- en afschermplicht ingetrokken. Het gevaar voor verspreiding van de vogelgriep is dusdanig afgenomen dat de maatregelen niet meer nodig zijn.

Op 23 maart was er voor het laatst een uitbraak van vogelgriep bij een hobbyboer. Het virus wordt verspreid door wilde watervogels. Het is nu al meer dan een maand geleden dat er een besmette wilde watervogel werd gevonden.

Verder neemt de vogelgriep ook in de ons omringende landen af. Deskundigen zeggen op basis daarvan dat kippen, eenden, kalkoenen en andere vogels weer naar buiten kunnen.

Van Dam is opgelucht

De maatregelen werden ingesteld op 9 november van het vorig jaar. In totaal werden er vijftien bedrijven geruimd, met 727.500 vogels. Preventief zijn er nog eens 355.000 kippen gedood.

Staatssecretaris Van Dam is opgelucht dat het aantal uitbraken beperkt is gebleven. "Helaas waren de maatregelen lange tijd noodzakelijk", laat hij weten.

Alleen de hygiënemaatregelen blijven voorlopig nog van kracht. Dat wil zeggen dat bezoekers zich moeten desinfecteren voordat ze het erf of de stal betreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl