Thomas grijpt de macht in Ronde van de Alpen

Geraint Thomas heeft in de Ronde van de Alpen de macht gegrepen. De renner van Team Sky kwam in de loodzware bergetappe gebroederlijk met ploeggenoot Mikel Landa boven op de slotklim.

De Welshman mocht zijn wiel als eerste over de streep duwen en nam - mede dankzij de bonificaties - ook de leiderstrui over van Thibaut Pinot.

​Geraint Thomas tijdens de Tirreno-Adriatico EPA

De renners kregen in de derde etappe over 143,1 kilometer van Villabasa naar Funes met de Passo delle Erbe (15 kilometer, gemiddeld 7 procent), de Alpe di Rodengo (12 kilometer, met uitschieters naar 20 procent) en de slotklim naar Funes (9 kilometer, 7 procent) liefst drie zware beklimmingen voor de kiezen.

Op de slotklim nam Team Sky het heft in handen. Kort onder de top reden Mikel Landa (de winnaar van vorig jaar) en Geraint Thomas weg van de uitgedunde groep en zij zagen dat alleen rasklimmer Domenico Pozzovivo (AG2R) kon volgen.

In de laatste meters moest de Italiaan zijn metgezellen alsnog laten gaan, waardoor Landa en Thomas gebroederlijk over de streep konden peddelen.

Nieuwe leider

Thomas kreeg de zege cadeau en daarmee de bonificatieseconden, waardoor hij de paarse leiderstrui overnam van Thibaut Pinot. Zijn voorsprong in het algemeen klassement op Pozzovivo is zestien seconden, Pinot volgt op negentien seconden.

De Ronde van de Alpen - de opvolger van de Ronde van Trentino - duurt tot en met vrijdag.