Rutte: het knettert inderdaad in de formatie

Premier Rutte vanmorgen op het Binnenhof ANP

VVD-onderhandelaar Rutte zegt dat het er soms hard aan toegaat bij de formatiebesprekingen. Voordat hij vanmorgen weer bij Buma (CDA), Pechtold (D66) en Klaver (Groenlinks) aanschoof, zei hij dat "we druk aan het praten zijn" over een nieuw kabinet.

Op de vraag hoe dat gaat, zei hij dat informateur Schippers daar vorige week verstandige dingen over heeft gezegd. "Het woord knetteren viel en dat past ook wel. Als je met vier verschillende partijen praat over moeilijke onderwerpen, dan knettert het af en toe."

Volgende fase

D66-leider Pechtold zei na afloop van het overleg van vanmorgen dat hij nog niet kan zeggen of er een volgende fase in de onderhandelingen is aangebroken. "Dat gaan we zien, we hebben nog anderhalve dag."

Na donderdag hebben de onderhandelaars een weekje vakantie. Veel journalisten denken daarom dat morgen de knoop weleens kan worden doorgehakt over de vraag: gaan we met deze vier partijen door of niet?

NOS-verslaggever Joost Vullings zei daar gisteren over: "Het is eigenlijk net als met een verkering op de middelbare school. Je kunt het beter uitmaken voor de vakantie begint."

Pechtold begon nu uit zichzelf over de anderhalve dag tot de vakantie. Hij voegde daaraan toe dat hij niet weet of het dan echt erop of eronder is. "Ik hoop het voor u. We gaan het zien."

Rutte: het knettert inderdaad

De onderhandelaars hebben vandaag twee sessies. Vanmiddag zitten ze ook nog bij elkaar.

Premier Rutte wees erop dat hij vanavond nog een debat in de Tweede Kamer heeft over de brexit, voorafgaand aan de EU-top die op 29 april wordt gehouden. Het zal ook gaan over de uitkomst van het referendum over de Turkse Grondwet.

Vrijdag ontvangt Rutte de Ierse en de Deense premier in het Catshuis. Ook dat informele overleg over de brexit is een voorbereiding op de top van 29 april.