De gemeente laat het monument aanpassen
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Namen SS'ers op oorlogsmonument Leidschendam-Voorburg

Leidschendam-Voorburg blijkt al jaren enkele SS'ers te gedenken als slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. Onderzoek van de plaatselijke historische vereniging toont aan dat op een gedenkteken ook de namen staan van drie mannen die aan de Duitse zijde meevochten.

De gemeente verwijdert de namen voor de jaarlijkse herdenking op 4 mei, meldt Omroep West. Ook de naam van een vierde man wordt weggehaald. Uit het onderzoek blijkt dat hij een zwarthandelaar was die werd gedood in gevecht met het verzet.

Niet gecheckt

De makers van het monument baseerden zich tien jaar geleden op het gemeentelijk bevolkingsregister uit de oorlog. Omgekomen inwoners van Leidschendam en Voorburg kwamen op het gedenkteken. Daarbij werd geen nader onderzoek gedaan.

Burgemeester Tigelaar van Leidschendam-Voorburg zegt enorme waardering te hebben voor het onderzoek van Historische Vereniging Voorburg. "Ere wie ere toekomt". Een gespecialiseerd bedrijf gaat de foute namen weghalen. Verder wordt een aantal namen toegevoegd, worden verkeerd gespelde namen aangepast en worden onjuiste jaartallen hersteld.

Advertentie via Ster.nl