Thomas Tuchel tijdens het Champions League-duel met AS Monaco
NOS VoetbalAangepast

Tuchel laat na aanslag zijn warme kant zien

"Mijn spelers verdienen het grootst mogelijke compliment", zei Thomas Tuchel zaterdag na de 3-1 zege op Eintracht Frankfurt in de Bundesliga, vier dagen na de aanslag op de spelersbus voorafgaand aan het eerste Champions League-duel met AS Monaco. De Borussia Dortmund-coach had zichzelf ook een compliment kunnen geven.

De 43-jarige Tuchel stond na de aanslag voor misschien wel de zwaarste opgave uit zijn trainersloopbaan. Zijn spelers hadden de schrik van hun leven gehad, hijzelf ook en desondanks droeg de Europese voetbalbond UEFA hem en zijn elftal op binnen een etmaal het duel met AS Monaco alsnog te spelen.

Emotionele schok

Tuchel nam vorige week stevig stelling tegen de handelwijze van de UEFA. "Het voelde niet goed dat er binnen een paar minuten na deze aanslag al werd besloten dat er gespeeld moest worden. Alsof er alleen een bierblikje naar onze bus was gegooid...", zei hij.

Voor het eerste duel met Monaco ontploften drie explosieven bij de bus van Dortmund die onderweg was naar het stadion. Daarbij raakte Marc Bartra gewond aan zijn arm. De aanslag liet vooral emotioneel sporen na.

Dortmund-trainer Tuchel: nog niet verwerkt, wel stabiel

"Iedereen heeft het anders beleefd", aldus Tuchel vorige week. "Sommige spelers hebben de explosie echt gezien, zien dat beeld steeds terug in hun hoofd. Sommigen zagen dingen langs hun hoofd vliegen, sommigen zaten aan tafel bij Marc."

De emotionele schok, het besef wat er was gebeurd, kwam voor de spelers en staf van Dortmund pas bij thuiskomst, bij het zien van hun kinderen en familie, zo zei Tuchel. "Het verwerken kost tijd. Het is een proces waar we de komende dagen doorheen moeten."

Professionele hulp

Ondertussen begon ook de voorbereiding op de wedstrijd tegen Frankfurt. De ploeg van Tuchel is nog volop in de race voor directe plaatsing voor de Champions League van volgend seizoen.

"We moeten accepteren dat het verwerken in golven gaat, met ups en downs", zei Tuchel dinsdag. "Soms ben je emotioneel, is het weer heel dichtbij, soms is het weer verder weg. Iedereen voelt dat. Iedereen moet een eigen manier vinden ermee om te gaan. We weten niet precies hoe, maar we gaan ons best doen."

Om met de gebeurtenissen om te leren gaan, praten de spelers veel met elkaar. Ook regelde Dortmund professionele psychologische hulp. "Dat vind ik erg belangrijk", zei Marcel Schmelzer. "Ik hoop dat alles snel beter gaat."

Zege op Frankfurt

Dat Dortmund de dag na de aanslag verloor van Monaco (2-3) kon nauwelijks een verrassing heten. Vier dagen later rechtte de ploeg in het competitieduel met Eintracht Frankfurt wederom de rug (3-1 zege), wat volgens Tuchel op een bewonderenswaardige veerkracht wijst.

"Mijn spelers hebben karakter getoond", zei Tuchel. "Ik had het gevoel dat we allemaal hebben geleerd met de emotionele stemmingswisselingen om te gaan."

Dortmund-spelers met het shirt van Marc Bartra na het duel met Frankfurt

Met het tonen van het shirt van Bartra aan het publiek sloot Dortmund de wedstrijd tegen Frankfurt na het laatste fluitsignaal af. "Een fantastisch gebaar van het team", aldus Tuchel. "Marc hoort bij ons. We zijn één team. Het was een mooi samenspel met het publiek."

Warme kant

Voor Tuchel was de nasleep van de aanslag een kans om zich van zijn warmste kant te tonen. Want dat was wat de fans van Dortmund na het tijdperk van Jürgen Klopp wat hadden gemist. Hij werd meermaals bestempeld als koude voetbalprofessor.

Met Klopp, die in 2015 naar Liverpool verkaste, konden de emotionele fans van Dortmund zich identificeren, met Tuchel veel minder. Daar lijkt nu verandering in gekomen. Niet alleen de spelers toonden karakter, maar de trainer ook.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl