Waalse Pijl: wielerwatchers verdelen sterren

Han Kock, Gio Lippens, Maarten Ducrot, Joris van den Berg en Danny Nelissen verdelen de sterren ANP / NOS

De Waalse Pijl werd de afgelopen drie jaar gewonnen door Alejandro Valverde. Wie doorbreekt zijn hegemonie vandaag? Of blijft hij zelf heersen op de Muur van Hoei? De NOS-wielerwachters geven de bijna 37-jarige Spanjaard een grote kans.

Gio Lippens heeft zelfs moeite om naast Daniel Martin nog andere concurrenten van Valverde aan te wijzen. "Hij steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Valverde heeft als geen ander de explosiviteit om er na zo veel kilometers nog een ultieme jump uit te persen", zegt Lippens.

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

NelissenLippensDucrotVan den BergKock
*****Daniel MartinValverdeAlbasiniValverdeValverde
****ValverdeDaniel MartinPantanoHenaoDaniel Martin
***IzagirreHenaoValverdeDaniel MartinHenao
**Rui CostaBarguilSepulvedaAlbasiniKwiatkowski
*HenaoVuillermozRui CostaBarguilVuillermoz

De Waalse Pijl wordt namelijk al jaren gewonnen door de renner die het beste de slotklim, de Muur van Hoei (1,3 kilometer met steile stukken van 19 procent), oprijdt. "Ik zou niemand kunnen bedenken die met Valverde mee naar boven kan rijden", zegt Lippens.

"Valverde is wat dat betreft ook beter dan Daniel Martin. Die is er ook wel goed in, maar de Ier heeft zondag zijn zinnen gezet op Luik-Bastenaken-Luik. Dat is ook meer zijn wedstrijd: die klimmetjes zijn wat langer en de aankomst is minder steil."

De onverslaanbare?

"En Valverde is ook nog eens in vorm", voegt Lippens nog toe.

Dat klopt. El Imbatido, hetgeende onverslaanbare betekent in het Spaans, doet zijn bijnaam ook dit seizoen weer eer aan. Hij won al zes etappes en boekte drie eindzeges in meerdaagse Spaanse rondes.

Alejandro Valverde troeft Daniel Martin af AFP

Alternatief scenario

Na een reeks aantrekkelijke voorjaarsklassiekers hoopt Lippens toch ook in de Waalse Pijl op een alternatief scenario. "De Waalse Pijl begint altijd op 1,3 kilometer van de streep", zegt hij met een knipoog. "Daarvoor is het natuurlijk ook wel interessant, want het is heel belangrijk om voor de Muur van Hoei op de goede positie te zitten. Anders kom je er niet voorbij..."

"Maar ik hoop toch dat er een groepje wegrijdt. De kans dat dat gebeurt is nu wel kleiner, want Philippe Gilbert is er niet bij", zegt Lippens.

De winnaar van de Amstel Gold Race liep zondag bij een val bij het Drielandenpunt een scheurtje in zijn nier op en moet een week rust houden. "Ja, en dan hou je niet zo gek veel mannen over die wel iets durven."

Het profiel van de Waalse Pijl NOS

Ook de vrouwen rijden hun versie van de Waalse Pijl. De afgelopen twee jaar won Anna van der Breggen, zondag winnares van de Amstel Gold Race, op de Muur van Hoei.

De Waalse Pijl is vanaf 14.15 live te zien op NPO 1. Op NOS.nl is de koers vanaf de start al te volgen via het liveblog.