'Eerste stap is goed, maar de gaskraan moet verder dicht'

Henk Kamp bekijkt aardbevingsschade in Loppersum ANP

Betrokkenen bij de gaswinning in Groningen hebben gemengde gevoelens over het besluit van minister Kamp om de productie van aardgas terug te brengen.

Volgens Evert Hassink van Milieudefensie kan de gaskraan nog verder dicht. "Deze eerste stap is goed, maar we moeten echt helemaal van het Groningse gas af."

Ook Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (Christenunie) is nog niet helemaal om: "Ieder stapje dat in de richting van verlaging wordt gezet omarmen wij. Maar ik denk aan Loppersum, waar de aardbevingsproblematiek is toegenomen. Daar blijft er onduidelijkheid over verlaging van de gasproductie, omdat de minister daar nog geen actie onderneemt. Daar maak ik mij zorgen over."

Jokken

Minister Kamp nam dinsdagmiddag het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen over om vanaf 1 oktober de gasproductie met tien procent te verlagen, van 24 miljard kuub naar 21,6 miljard kuub per jaar.

Actiegroep Groninger Bodem Beweging vindt het verbazingwekkend dat Kamp de gaswinning verlaagt. "Dat betekent dat hij al die tijd heeft zitten jokken dat het niet lager kon dan het plafond van 24 miljard kubieke meter per jaar dat hij vorig jaar had ingesteld", aldus secretaris Dick Kleijer.

Gedeputeerde Eelco Eikenaar vindt dat een nieuw kabinet nu met een concreet afbouwplan moet komen.

Daar is Kleijer van de Groninger Bodem Beweging het mee eens. Economische Zaken moet met een plan moet komen voor stapsgewijze afbouw dat ook op de lange termijn duidelijkheid geeft. Het beroep bij de Raad van State, dat de beweging instelde, gaat door.

Laat

De Groninger Bodem Beweging is ook kritisch over het SodM. "Ze zijn rijkelijk laat met het advies. Wij stellen al langer dat de gaskraan verder dicht moet", aldus Kleijer.

CDA-Kamerlid Agnes Mulder vindt het verstandig dat Kamp de gaskraan verder dichtdraait. Ze wil nog wel van de minister horen waarom dat niet per direct gebeurt, maar pas per 1 oktober.

Voor de VVD in de Provinciale Staten heeft veiligheid de hoogste prioriteit. "De fractie is blij met deze stap van de minister," laten ze weten aan RTV Noord.