Formatie dag 34: Dijsselbloem pleit voor extra geld verpleeghuizen

De onderhandelaars na afloop van het formatiegesprek NOS

Minister Dijsselbloem is vanavond aangeschoven aan de formatietafel om de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks ervan te overtuigen dat 200 miljoen euro extra voor verpleeghuizen "dringend noodzakelijk" is. Na afloop van het gesprek zei hij "dat het belangrijk is om daar eerder snel dan laat mee te beginnen, omdat je mensen moet opleiden en aannemen".

Volgens Dijsselbloem moet er daarom gekeken worden of er draagvlak is bij de vier partijen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet. "Onze rol als demissionair kabinet is beperkt", zei hij. Hij heeft de onderhandelaars verteld dat het beeld dat er de komende jaren veel geld is te besteden, onjuist is. "Tegenvallers moeten worden verwerkt."

De onderhandelaars zelf wilden niets loslaten toen ze naar buiten kwamen.

Cruciaal

Informateur Schippers en de onderhandelaars hadden vandaag ook nog andere gesprekken over het financiƫle beeld. Er kwamen twee hoogleraren Toegepaste Economie en Sociale Zekerheid langs, net als voorzitter Mariƫtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad.

Morgen onderhandelen VVD, CDA, D66 en GroenLinks verder. Deze week wordt als cruciaal gezien, omdat de partijen volgende week vrij zijn tijdens de meivakantie.

Dijsselbloem wil geld voor zorg