Aanhangers van Ossoff in Georgia Eline de Zeeuw / NOS

Verkiezingen in Georgia als politieke graadmeter voor Trump

tijd van publicatie Aangepast
Geschreven door
Bureau Washington

In een buitenwijk van Atlanta, Georgia verzamelt een groep activisten zich langs een drukke weg. Ze joelen, auto's toeteren. "We schreeuwen zo hard we kunnen om de aandacht te trekken. We moeten mensen naar de stembus krijgen!" zegt Amy Nosek.

Amy Nosek is leider van een lokale groep van Indivisible. Deze protestbeweging van progressieve Amerikanen is een reactie op de verkiezingszege van Donald Trump. Voor hen zijn de congresverkiezingen in het district van de staat Georgia een eerste grote test: krijgt links Amerika na jaren van teleurstelling en tegenslagen wat gedaan in het stemhokje?

"We leven in een rood district in een rode staat", zegt Amy met een groot spandoek in haar hand. De afgelopen 37 jaar stemde het district trouw Republikeins. Maar met een impopulaire Donald Trump in het Witte Huis ruikt links Amerika nu zijn kans. "Alle ogen zijn op ons gericht. Dit is onze kans om het tij te keren."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Indivisible: de Tea Party van links

In een klein kantoortje, even verderop, wordt een jonge Democraat toegejuicht. "Ossoff, Ossoff, Ossoff", scanderen tientallen vrijwilligers. Tot voor kort was Jon Ossoff een totale onbekende op het politieke toneel, maar zijn ster is rijzende. Hij moet ervoor zorgen dat het district vandaag blauw kleurt.

Normaal gesproken is een verkiezing als deze een lokale aangelegenheid. Nu is dat anders. Ossoff, een 30-jarige documentairemaker, verzamelde ruim 8 miljoen dollar voor zijn campagne, het merendeel afkomstig van donaties uit het hele land. Het is een ongekend bedrag voor een congresverkiezing.

Jon Ossoff Eline de Zeeuw / NOS

Ossoff klimt op een stoel en richt zich tot de vele vrijwilligers en cameraploegen. Hij spreekt beheerst en vastberaden. Duizenden mensen, van wie velen nooit politiek actief waren, maken nu het verschil, zegt hij. Ze laten hun stem horen. "We are gonna win this thing!" Hij wordt beloond met luid applaus.

Activisten vanuit de hele Verenigde Staten reisden naar het district in Georgia om Ossoff te helpen. Ze bellen kiezers op, delen folders uit en gaan deuren langs. "De energie hier is ongelofelijk. Ik heb dit nooit eerder gevoeld of gezien", zegt Ossoff.

Schok

Nicole Powell kwam met de bus helemaal vanuit New York, een reis van 1.400 kilometer. "Samen met een groep andere activisten zat ik vijftien uur in de bus. Van die 15 uur hebben we 13 uur over politiek gepraat", lacht ze.

Nicole was nooit politiek actief, tot ze de dag na de presidentsverkiezingen wakker werd geschud. "Zodra ik over de schok heen was dat Trump de nieuwe leider van dit land was, stortte ik me op het activisme."

Veel andere Amerikanen volgden. "Het is zo indrukwekkend wat er tussen afgelopen november en nu is ontstaan. Activisten verenigen zich in hun gevecht tegen Trump." Hoewel de president nog zeker vier jaar de macht heeft in Washington, proberen de groepen van onderaf invloed uit te oefenen.

Ik zat vijftien uur in de bus. Daarvan hebben we 13 uur over politiek gepraat.

Nicole Powell, aanhanger van Jon Ossoff

De afgelopen drie dagen is Nicole honderden huizen langsgegaan om te praten over de verkiezingen en de kandidatuur van Jon Ossoff. Het heeft effect: meerdere mensen die hun leven lang Republikeins stemden, betuigen nu hun steun aan een Democraat.

Nicole hangt een folder aan een deur. Vote Ossoff. Een buurtgenoot komt nieuwsgierig kijken. "Ik ga morgen op de Democraten stemmen", zegt Andrea Harrison. "Waarom? Vanwege Trump." Ze stemt voor het eerst 'blauw'. "Ik kom uit Utah en daar is alles en iedereen Republikein. Ik ben van huis uit conservatief, maar ik vind wat er nu gebeurt te extreem."

Trump mengde zich zelf ook in de strijd. De president riep Republikeinen in het district op te gaan stemmen voor zijn partij. "De Democraat Jon Ossoff is een ramp voor het congres", schreef hij in meerdere berichten op Twitter.

Aanhangers van Ossoff gaan langs de deuren Eline de Zeeuw/NOS

Of de activisten het district blauw weten te kleuren of niet, de verkiezingen in Georgia zijn voor hen een eerste stap in de lange strijd tegen Trump. "Het is een duidelijke boodschap voor de Republikeinen en de rest van de Verenigde Staten", denkt Nicole. "Let maar eens op: er kan van alles gebeuren."

Ze hopen op een Democratisch feestje In Georgia, maar blijven voorzichtig. "We kregen een mokerslag in november, dus we willen niet al te optimistisch zijn", zegt Amy. "We willen ons hart niet opnieuw breken."

STER Reclame