Een van de eerdere demonstraties in Paramaribo
NOS NieuwsAangepast

Hardhandig optreden Surinaamse politie, actieleiders gearresteerd

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De Surinaamse politie heeft hardhandig opgetreden tegen een anti-regeringsprotest in Paramaribo. Er werden vier mensen opgepakt, onder wie drie actieleiders: Curtis Hofwijks van de actiegroep Wij zijn Moe, Bryan Boerleider van het burgercomité en vakbondsleider Wilgo Valies. Twee van de vier, Valies en Hofwijks, zijn inmiddels weer vrijgelaten.

Volgens de organisatoren verliep de demonstratie vreedzaam en was er geen reden voor het optreden van de mobiele eenheid en de arrestaties. Maar volgens de districtscommissaris van Paramaribo Mike Nerkust hebben de betogers afspraken geschonden en zijn ze gaan demonstreren zonder vergunning. Ook zou de ME zwaar zijn beledigd door hen.

In Suriname wordt al dagenlang gedemonstreerd tegen de regering-Bouterse en de verhoging van de benzineprijs. Vanmiddag werden de demonstranten door de ME tegengehouden. Toen de stoet via een omweg toch probeerde door te lopen, liep het uit de hand en werden demonstranten hardhandig tegen de grond gewerkt en meegenomen.

Dictatuur

Een eerdere poging om Wilgo Valies te arresteren mislukte, omdat hij werd beschermd door omstanders. Na het incident uitte Valies zijn ongenoegen over het politieoptreden.

"Wij staan in ons recht en mogen protesteren. Als we dit accepteren dan glijdt het land af naar een dictatuur", waarschuwde hij. Hij riep de Surinaamse bevolking op om morgen massaal te protesteren tegen het beleid en tegen de arrestaties. Daarna werd hij alsnog gearresteerd.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Surinaamse regering had de demonstrerende partijen uitgenodigd om vandaag te komen overleggen over de acties en het oplossen van de problemen in het land, maar de bonden wezen dat voorstel af. "Eerst de verhoging van de benzineprijs terugdraaien, en daarna zullen we praten", zei Robby Berenstein van de Vakcentrale C 47.

Vorige week waren de demonstranten tijdens een betoging het terrein van de belastingdienst en van het ministerie van Onderwijs opgelopen. Dat leidde tot opstootjes met de bewakers. De overheid waarschuwde betogers daarna dat illegale acties niet getolereerd zouden worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl