Een boortoren van de NAM bij Loppersum
NOS NieuwsAangepast

Kamp gaat gaswinning Groningen beperken na advies

De gaswinning in Groningen zou langzaam moeten worden afgebouwd, te beginnen met een verlaging van 24 naar 21,6 miljard kuub per jaar. Dat is het advies voor de lange termijn van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aan minister Kamp van Economische Zaken.

Minister Kamp heeft meteen na de bekendmaking van het advies laten weten dat hij het overneemt, en dat hij per 1 oktober begint met het verlagen van de hoeveelheid gas die wordt gewonnen.

Volgens inspecteur-generaal Van der Meijden is dat de enige manier om het aantal en de zwaarte van bevingen te verminderen. Hij zegt dat het op dit moment niet mogelijk is om wetenschappelijk vast te stellen welke hoeveelheid gaswinning veilig kan.

"Verlaag met 10 procent, hou de hand aan de kraan en kijk wat er gebeurt", vat Van der Meijden zijn advies aan het kabinet samen. SodM geeft dit advies "ongevraagd" omdat de deskundigen de situatie nijpend vinden.

Loppersum kritisch

SodM waarschuwt alvast dat als er een koude winter komt en de gasproductie in Loppersum moet worden verhoogd, er misschien "meer en zwaardere bevingen" in het gebied zullen volgen.

"De aardlagen in het Loppersum-gebied staan kritisch gespannen", licht Van der Meijden toe. "Het hele gebied is daar onrustig geworden."

Wel benadrukt SodM dat de "grenswaarden van het alarmeringsprotocol" nog niet zijn overschreden, maar dat de kans dat dat gebeurt "uiterst reëel" is.

Extreem strenge winters

Rond Loppersum zijn de zwaarste aardbevingen door de gaswinning. In het gebied staan vijf putten waaruit alleen kleine hoeveelheden gas mogen worden gewonnen als dat nodig is voor de leveringszekerheid, bij storingen elders of in extreem strenge winters.

Daarvoor moeten de installaties wel operationeel gehouden worden, zegt de NAM. Afgelopen jaar is er daarom 1 miljard kuub gas gewonnen om de putten 'stand-by' te houden. Bij strenge winters mag dat maximaal 3 miljard kuub gas zijn.

"De productie op de Loppersum-clusters valt binnen het productieplafond van 24 miljard kuub aardgas", licht een woordvoerder van de NAM toe. "Het is dus geen extra productie." Een verlaging met 2,4 miljard kuub kost de schatkist honderden miljoenen euro's aan gasbaten.

Tegenvaller

Volgens minister Dijsselbloem hoeft er niet direct bezuinigd te worden om de teruglopende gasinkomsten te compenseren. "Het gaat goed met de begroting. De problematiek is vooral een tegenvaller voor Groningen, laten we het niet over geld hebben", aldus de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl