NOS Nieuws Buitenland Aangepast

En Route: 'Net alsof Mélenchon een van mijn homies is'

'Net alsof Mélenchon een van mijn homies is'

Het is nogal wat: een pleintje in Parijs vol militants. "Zo noemen we onszelf", legt Paul Meigné uit, "trouwe aanhangers van de partij." Hij is pas twintig, maar nu al dag en nacht in touw voor zijn droompresident. Paul geeft iedere voorbijganger een folder. Sommigen krijgen er een paar. "Om uit te delen."

Noortje En Route

Op de voorkant staat het gezicht van Jean-Luc Mélenchon, een van de belangrijkste kanshebbers in de race om het Élysée. Sinds kort valt hij op. Vanwege de peilingen en vanwege zijn stunts. De zestiger houdt van feestjes, liefst zoveel mogelijk op een dag. Nog mooier: verschillende tegelijk. Dan trekt hij een hologram uit de kast, zodat hij in Parijs én Lyon kan zijn.

Paul Meigné (20) voert campagne voor Mélenchon NOS

Deze keer vaart Mélenchon op een boot door de hoofdstad. Onderweg meert hij zes keer aan en op iedere plek wachten een paar honderd militanten hem op. Hij vertelt ze over zijn plannen voor het land.

Als leider van La France insoumise (opstandig Frankrijk) wil hij de pensioenleeftijd terugbrengen naar 60 jaar, een werkweek van 32 uur, nationalisatie van nutsbedrijven en als de EU niet flink wordt hervormd, ziet Mélenchon een frexit ook wel zitten. Ooit was Mélenchon minister voor de linkse Parti Socialiste, maar de jaren negentig liggen inmiddels ver achter hem.

Zesde Republiek

De meeste mensen op de kade van Canal Saint-Martin geloven in Mélenchons plan voor een Zesde Republiek: een nieuwe grondwet met minder macht voor de president. "Hard nodig", zegt Paul, terwijl hij blijft flyeren. "Nu zijn het de rijken die alles bepalen."

'Hij heeft een visie op broederschap en wereldburgerschap'

Mariëlle is drie keer zo oud als Paul, maar denkt er hetzelfde over. "Hij haalt de bezem erdoor. Het moet eens over zijn met die vriendjes-politiek. Jean-Luc is de enige die eerlijk is." Wat ze ervan vindt dat hij wordt uitgemaakt voor populist? "Onzin."

Ze staat in een groepje met 4 andere 50-plussers. Er wordt gelachen, heftig gediscussieerd. "We kennen elkaar pas vijf minuten!", gilt Mariëlle. "Dit is wat Jean-Luc doet! Hij brengt mensen bij elkaar!"

Mariëlle (60) ziet Mélenchon helemaal zitten: "Hij brengt mensen samen" NOS

Dat JLM, zoals hij zichzelf graag noemt, mensen bij elkaar brengt, valt niet te betwisten. Jong, oud, donker, blank, alternatief en elitair; op het feestje van La France insoumise loopt iedereen door elkaar. Ze hebben één ding met elkaar gemeen; een enorm zwak voor Mélenchon.

Enrick raakte geïnspireerd door 'JLM' NOS

Zelfs Enrick Dol kan dat niet verbergen. Hij is een stoere dertiger met een grote bek. "Ik weet niets van politiek en ik heb zelfs nog nooit gestemd." Maar als hij iets langer over Mélenchon praat, blijkt hij wel degelijk geïnspireerd. Hij geeft met het gevoel dat ik weer mens ben. Enrick spreidt zijn armen, alsof hij over zijn knuffelbeer praat. "Het is net alsof hij een van mijn homies is."

Mélenchon is de afgelopen weken gestegen in de peilingen. Volgens peilingbureau Opinionway zou op dit moment 19% van de Fransen op hem stemmen, waarmee hij niet ver bij koplopers Macron, Le Pen en Fillon vandaan zit.

Peilingen presidentsverkiezingen Frankrijk, 18 april 2017

STER reclame