NOS NieuwsAangepast

Openbare leven in Caïro weer op gang

In de Egyptische hoofdstad Caïro is het openbare leven deels weer op gang gekomen. De beurs en de banken zijn voor het eerst in een week weer open. Op veel plekken wordt ook de troep op straat opgeruimd.

Voor de banken vormden zich vanochtend lange rijen. Veel mensen zitten zonder contant geld. Beurshandelaren houden er rekening mee dat het Egyptische pond onder druk komt te staan.

Ook veel winkels waren de afgelopen twaalf dagen dicht vanwege de onrust. Daardoor is het voor veel Egyptenaren lastig de eerste levensbehoeften in huis te halen. De gestegen prijzen maken dat nog eens extra moeilijk.

Tahrirplein

In een groot overheidsgebouw aan het Tahrirplein zijn ambtenaren weer naar hun werk gegaan. Ze werden aangesproken door demonstranten, maar niet tegengehouden.

Afgelopen nacht verliep rustig. Betogers brachten de nacht door in tenten om te schuilen voor de regen.

In de middag stroomde het Tahrirplein weer vol met duizenden demonstranten, maar volgens correspondent Nicole le Fever is het niet zo druk als gisteren. In Egypte is het vandaag een werkdag.

Momentum

Voor vandaag was wel opnieuw een groot protest gepland. De organisatoren hebben de dag van vandaag uitgeroepen tot 'Dag van de Martelaren', ter ere van de demonstranten die zijn omgekomen. Hun vrees is dat ze het momentum verliezen en dat hun protest per saldo niet zoveel oplevert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl