AFP

Verrassend nieuws dat niemand vanochtend zag aankomen: dat zegt correspondent Tim de Wit in Londen over de bekendmaking van de Britse premier May. Ze heeft vanmiddag nieuwe verkiezingen aangekondigd.

Er zijn twee redenen voor de vervroegde verkiezingen, denkt De Wit. "May wordt de laatste tijd veel tegengewerkt door oppositiepartijen. Als ze wint tijdens de verkiezingen, kan ze haar mandaat vergroten en steviger staan bij de brexit-onderhandelingen." Nu heeft haar Conservatieve Partij slechts een kleine meerderheid in het parlement.

May kondigt vervroegde verkiezingen aan

May staat er goed voor in de peilingen. Dat is meteen de tweede reden, zegt De Wit. "Ze heeft een grote voorsprong op de andere partijen." Ze hoopt die voorsprong nu te kunnen verzilveren.

Maar hoe groot de voorsprong ook is, verkiezingen brengen altijd risico's met zich mee. Een goede positie in de peilingen betekent niet direct een overwinning voor May. "Kijk maar naar het brexit-referendum. Toen was het vrij lang 'nee, we willen geen brexit'. Dat verschoof net voor het referendum. En kijk waar we nu staan."

​Labour en de Liberalen kunnen profiteren van de kiezers die niet blij zijn met de harde brexit-koers van May.

Tim de Wit, correspondent Groot-Brittannië

Ook kan het dat de kiezers die normaal altijd voor Mays Conservatieven stemden, dat nu niet meer doen. "Misschien hebben ze wel tegen de brexit gestemd en gaan ze nu nadenken of ze nog wel voor de Tories willen kiezen", zegt De Wit. Deze kiezers zouden op de Liberaal Democraten of de Labour-partij kunnen stemmen, voor een "zachtere brexit-koers".

Jeremy Corbyn, de voorman van de grootste oppositiepartij Labour, zegt ook blij te zijn met de mededeling. "Hij ruikt natuurlijk ook de kans om te kunnen groeien, net als de Liberaal Democraten. Zij kunnen profiteren van de kiezers die niet blij zijn met de harde brexit-koers van May."

Akkoord

Het Britse Lagerhuis moet wel nog akkoord gaan met de beslissing van May. Ze legt morgen een motie over het vervroegen van de verkiezingen voor aan het parlement.

STER reclame