Plastic tasjes Flickr / cc / Velkr0 / by

Sinds winkeliers geen gratis plastic tasjes meer mogen weggeven, worden er veel minder van die tasjes gebruikt. Begin vorig jaar voerde staatssecretaris Dijksma in dat klanten voor een plastic tasje moeten betalen. Sindsdien gaan er 71 procent minder over de toonbank. Een onderzoeksbureau heeft dat berekend in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Volgens het onderzoek zien bijvoorbeeld bakkers, slagers en markthandelaren dat 60 procent van de klanten zijn eigen tas meeneemt. Bij warenhuizen ligt het percentage op 40. Veel winkeliers bieden tegenwoordig een gratis papieren tas aan.

De maatregel van Dijksma was vooral bedoeld om de hoeveelheid plastic zwerfafval te verminderen. Volgens Rijkswaterstaat eindigen sinds de invoering van het verbod 40 procent minder plastic tasjes als zwerfafval.

Dijksma beschouwt de resultaten als grote winst voor het milieu. "Er worden niet alleen minder tassen geproduceerd; het verbod zorgt ook voor een tastbare afname van plastic troep op straat en in het water."

STER reclame