EPA

Australië maakt het moeilijker voor buitenlanders om een werkvisum te krijgen. Het populairste tijdelijke visum wordt vervangen voor een visum met strengere voorwaarden. Zo worden er meer eisen gesteld aan de kennis van de Engelse taal en wordt het aantal beroepen waarvoor het visum kan worden aangevraagd beperkt.

Waarschijnlijk heeft premier Turnbull het besluit genomen om extreem-rechtse partijen in Australië, die roepen om een nationalistischer beleid, de wind uit de zeilen te nemen. De aanhang van die partijen groeit. In een verklaring op Facebook zegt Turnbull dat Australiërs eerst komen en dan pas buitenlanders.

"Wij zijn een land van immigratie", zegt Turnbull, "maar Australiërs moeten voorrang krijgen als het gaat om Australische banen. Het werkvisum mag geen toegang geven tot banen die naar Australiërs kunnen en zouden moeten gaan."

Verklaring van premier Turnbull

Het zogeheten 457-visum is ooit in het leven geroepen om buitenlanders binnen te halen die specifieke kennis en vaardigheden hebben. De laatste jaren wordt het door werkgevers voornamelijk gebruikt om goedkope, buitenlandse arbeidskrachten in te huren.

Op dit moment hebben zo'n 95.000 buitenlandse werknemers een 457-visum. Die blijven gewoon geldig.

De maatregel treft niet het working holiday-visum, waar veel studenten en scholieren gebruik van maken tijdens een tussenjaar.

STER reclame