NOS NieuwsAangepast

Trump feliciteert Erdogan ondanks zorgen waarnemers

President Trump heeft de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn overwinning in het referendum. Trump belde hem gisteren om zijn felicitaties over te brengen, ondanks zorgen van waarnemers over het verloop van het referendum.

Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waren er veel onregelmatigheden die in het nadeel waren van het nee-kamp. Zo kreeg het ja-kamp veel meer aandacht in de media en zouden nee-stemmers zijn geïntimideerd.

In een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat de VS kennisneemt van de eerste resultaten van de OVSE. Het ministerie kijkt uit naar het definitieve rapport dat over een aantal weken moet zijn afgerond.

Vanuit Europa kreeg Erdogan geen felicitaties. Bondskanselier Merkel en president Hollande reageerden voorzichtig. Merkel riep de Turkse president op om de dialoog aan te gaan. Hollande zei dat de uitslag laat zien hoe verdeeld de Turkse maatschappij is.

'Meest democratische verkiezingen ooit'

President Erdogan vindt de kritiek dat zijn referendum over de grondwetswijziging niet eerlijk is verlopen, onzin. Volgens hem waren het "de meest democratische verkiezingen ooit".

Erdogan zei dat de Europese waarnemers die daar anders over denken hun plaats moeten kennen en dat hij het rapport van de OVSE zal negeren. Waarnemers zijn onder meer kritisch over de noodtoestand in Turkije, die door provinciebestuurders zou zijn misbruikt om verkiezingsbijeenkomsten van het nee-kamp te verbieden.

Noodtoestand verlengd

Intussen heeft de Turkse ministerraad formeel ingestemd met verlenging van de noodtoestand met nog eens drie maanden. Premier Yildirim had dit voornemen vorige maand al aangekondigd. Het parlement zal er zo goed als zeker mee instemmen.

De noodtoestand werd uitgeroepen na de mislukte coup van 15 juli vorig jaar en al twee keer eerder verlengd, voor het laatst op 19 januari. Onder de noodtoestand hebben veiligheidstroepen meer mogelijkheden om mensen op te pakken en vast te houden. Ook kan de regering nieuwe wetten invoeren zonder het parlement te raadplegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl