Het paasvuur in Dijkhoek
NOS NieuwsAangepast

Dit was het paasweekend: Koreaanse raketten en Erdogan wint

In de nacht van zaterdag op zondag lanceert Noord-Korea een raket, die binnen enkele tellen explodeert. De nieuwe rakettest - ook al mislukt hij - gooit weer olie op het vuur in een toch al gespannen regio.

De Amerikanen zijn niet verrast door de raketproef, laat een adviseur van het Witte Huis al snel weten. China en de Verenigde Staten onderzoeken wel hoe zij samen tegen Noord-Korea kunnen optreden. China dringt bij de Amerikanen aan op een vreedzame oplossing voor de spanning op het Koreaanse schiereiland.

Vandaag volgt er weer een waarschuwing vanuit het Witte Huis, ditmaal van vice-president Pence, die in Zuid-Korea is. Volgens hem doet Noord-Korea er goed aan om de vastberadenheid van Trump 'niet op de proef te stellen'.

Pence tegen Noord-Korea: Trump heeft laten zien waar hij toe in staat is

Turkije staat dit weekend vol in de spotlights vanwege het referendum over een aanpassing van de grondwet. Zondagochtend openen de stembureaus, aan het einde van de dag is al duidelijk dat een kleine meerderheid van de Turkse kiezers ermee instemt dat president Erdogan veel meer macht krijgt. De Turkse oppositie vecht de uitslag aan, Europese waarnemers zijn kritisch.

Erdogan spreekt van een historisch besluit en volgens hem staat het land op de drempel van een nieuw tijdperk, waarin Turkije democratischer, sterker en veiliger zal worden en ook economisch zal floreren.

Volgens twee Turkse Nederlanders laat de uitkomst de verdeeldheid in Turkije zien. Hoewel de een 'ja' heeft gestemd en de ander 'nee', zijn ze het daar wel over eens. Van de Turkse Nederlanders gaat zo'n 45 procent naar de stembus en van die groep zegt 70 procent 'ja' tegen de grondwetswijziging. Dat komt volgens een deskundige doordat de Turkse gemeenschap hier overwegend conservatief nationalistisch is.

Turkije stemt voor, maar wat nu?

Pasen is dit jaar kouder dan afgelopen Kerst. Weerbureau Weeronline heeft berekend dat het vandaag en gisteren gemiddeld 10,8 graden was, met Kerst was het gemiddeld 11,8 graden. Het is de vierde keer in zes jaar tijd dat Pasen kouder is dan Kerst.

En het is een druk paasweekend, bijna 1 miljoen mensen doen Nederland aan. Dat zijn er 100.000 meer dan vorig jaar. De meeste bezoekers komen uit Duitsland en België, waar Pasen samenvalt met de voorjaarsvakantie. Vooral Amsterdam en Rotterdam zijn in trek bij toeristen.

Op zondagavond branden door het hele land traditioneel weer verschillende paasvuren. Het grootste paasvuur brandt in Dijkerhoek, achter Deventer.

Grootste paasvuur van Nederland

Bij een aanslag zaterdag op een buskonvooi met evacués in Syrie zijn meer dan 120 doden gevallen, onder wie zeker 68 kinderen. Het konvooi van 75 bussen en zo'n twintig ambulances was bedoeld om 5000 sjiieten uit de provincie Idlib naar Aleppo te brengen. Onder de doden zijn vrouwen en kinderen, maar ook strijders van de rebellen die toezicht hielden op het konvooi.

Aanslag op konvooi met bussen bij Aleppo

In Waalwijk wordt vlak voor het weekend een buitengewone opsporingsambtenaar (BOA) flink geslagen en geschopt als hij een parkeerbon uitschrijft. Op zondag brengt de politie het nieuws naar buiten.

De man die voor het incident wordt aangehouden beweert dat hij zijn auto twee minuten had geparkeerd om even een boodschap te doen. Hij had geen geld in de parkeermeter gedaan.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Maandag wordt duidelijk dat de tijgermug allang niet alleen meer in tropische landen voorkomt. Het insect rukt vanuit Zuidoost-Azië op naar Europa en ook Nederland loopt gevaar, waarschuwt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. "Ze kunnen potentieel vervelende ziektes meebrengen zoals het zika-virus, knokkelkoorts (dengue) en chikungunya."

De mug komt Nederland voornamelijk binnen doordat eitjes achterblijven in laagjes water in gebruikte autobanden die worden geïmporteerd uit landen waar de mug veel voorkomt. Ook liften ze mee in 'lucky bamboo', gekrulde bamboe-sierplanten. De eitjes komen vervolgens uit in Nederland.

Een aziatische tijgermug

De spanning in de slotfase van de eredivisie is na zondag om te snijden. Feyenoord maakt geen fout tegen FC Utrecht (2-0) en Ajax wint na een moeizaam begin eenvoudig van sc Heerenveen (5-1).

Daardoor houden de Amsterdammers koploper Feyenoord met nog drie wedstrijden te gaan in het vizier. De achterstand blijft een punt.

Stand eredivisie na 31 wedstrijden

CLUBPUNTENDOELSALDO
1. Feyenoord7681-21
2. Ajax7572-21
Het eredivisieweekend in vogelvlucht

En de zondag staat in het teken van de profwielrenners van de Amstel Gold Race. Voor de vierde keer mocht Philippe Gilbert de overwinning claimen. "Ik wist dat ik op de pijngrens zat, maar ik ben eroverheen gegaan. Een of twee procent zou het verschil maken." Later bleek dat Gilbert bij een valpartij tijdens de koers een scheurtje in zijn nier had opgelopen.

Samenvatting Amstel Gold Race

Komende week...

De belangrijkste journalistieke prijs van Nederland wordt dinsdag uitgereikt. De Tegel 2017 is te winnen in categorieën als verslaggeving, onderzoek, nieuws en achtergrond. Bekijk de website voor de lijst van genomineerden.

Ajax verdedigt donderdagavond een 2-0 voorsprong op Schalke 04 in de Europa League. Als de Amsterdammers een goed resultaat neerzetten in Duitsland, gaan ze door naar de halve finale van het internationale voetbaltoernooi.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven vrijdag in Veghel het startschot voor de Koningsspelen. Zo'n 5000 basisscholen met 1,2 miljoen leerlingen doen mee aan het jaarlijkse sportevenement.

Zondag 23 april is de eerste stemronde van de Franse presidentsverkiezingen. De Fransen kiezen dan een opvolger voor Francois Hollande. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de tweede ronde op 7 mei. Marine Le Pen en Emmanuel Macron doen het op dit moment goed in de peilingen.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl