VN-diplomaat N-Korea: we zijn klaar voor elk soort oorlog

De Noord-Koreaanse onder-ambassadeur bij de VN beschuldigt de Verenigde Staten ervan een atoomoorlog uit te lokken. Op een VN-bijeenkomst wenste hij iedereen vrolijk Pasen en zei vervolgens dat er ieder moment een nucleaire oorlog kan uitbreken.

Volgens Kim In Ryong zijn de gecombineerde militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten "de grootste agressieve oorlogsoefening ooit". De maatregelen van Noord-Korea om zijn nucleaire kracht te versterken zijn bedoeld om het land te beschermen tegen de Amerikaanse dreiging en chantage, zei hij.

Volgens Kim is zijn land klaar om "iedere soort oorlog die de VS wil beginnen" aan te gaan. Ook de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat militaire actie van de VS zal leiden tot een 'totale oorlog'. Volgens de minister zal Noord-Korea de komende tijd wekelijks raketten testen.

Provocatie

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence noemde vandaag de Noord-Koreaanse raketproef van dit weekend een provocatie. Pence, die op bezoek is in buurland Zuid-Korea, waarschuwde het Noord-Koreaanse regime om het Amerikaanse geduld niet op de proef te stellen.

Ook zei hij dat Washington de hoop op een diplomatieke oplossing voor het conflict met Noord-Korea nog niet heeft opgegeven.

De afgelopen tijd lopen de spanningen op tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Zondag deed het Noord-Koreaanse leger een raketproef, ter gelegenheid van de nationale feestdag 'Dag van de Zon'. Volgens Amerika en Zuid-Korea mislukte die, omdat de raket direct na de lancering ontplofte.

Het vliegdekschip USS Carl Vinson

Eerder stuurden de Amerikanen een eskader met een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Een maand geleden stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson dat het afwachtende beleid in de relatie met Noord-Korea verleden tijd is. Dat was een reactie op verhoogde militaire activiteit van Noord-Korea.

In de VS bestaat de vrees dat Noord-Korea werkt aan intercontinentale raketten die Amerika kunnen bereiken. Ook zou het stalinistische land kernkoppen ontwikkelen die op de raketten kunnen worden geplaatst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl