Hollandse Hoogte

"Get the hell out of my race and give me those numbers."

Ruim drie kilometer had Kathrine Switzer afgelegd van de Boston Marathon, toen ze iemand achter zich hoorde schreeuwen. Het was wedstrijddirecteur Jock Semple, die wilde dat de atlete meteen zou stoppen met rennen.

Het moment dat het leven van Kathrine Switzer voorgoed veranderde AP / Hollandse Hoogte

Maar dat deed de Amerikaanse niet. Op een koude maandag in april 1967 finishte ze na vier uur en twintig minuten. Daarmee werd ze de eerste vrouw die officieel een marathon (42.195 meter) liep.

Een afstand die tot die tijd alleen door mannen werd afgelegd. Het startnummer van Switzer, 261, groeide vijftig jaar geleden uit tot een symbool voor vrouwen.

Ik wilde gewoon bewijzen dat ik een marathon kon lopen.

Kathrine Switzer

Destijds was ze 20 jaar en goed getraind, maar haar trainer had weinig vertrouwen in een goede afloop toen ze voorstelde om mee te doen aan de marathon van Boston. "Volgens mijn coach was het onmogelijk dat een vrouw een marathon uitloopt. Maar als jij het tegendeel bewijst, zei hij, ben ik de eerste die je meeneemt naar een marathon", vertelt Switzer in een interview met Newsweek.

En dat deed ze. Switzer overtuigde haar coach met een duurloop van zo'n 50 kilometer. "Hij was onder de indruk. Ik wilde gewoon bewijzen dat ik de afstand kon afleggen."

K.V. Switzer

Na de goedkeuring van haar trainer schreef ze zich in voor de marathon van Boston, onder de naam K.V. Switzer. "De organisatie ging ervan uit dat het een jongensnaam was, maar het was niet dat ik iemand bedroog. Ik schreef mijn naam namelijk altijd zo."

Ze verscheen aan de start samen met haar vriend, een voormalige American football-speler. Die rekende af met de boze wedstrijddirecteur, waardoor Switzer verder kon lopen. "Nu kan iedereen erom lachen. Maar op het moment zelf was het angstaanjagend", blikt ze terug. "Ik was echt bang. Ik voelde me vernederd."

Switzer is nog steeds blij dat ze destijds haar race kon vervolgen. "Want als ik de wedstrijd niet had uitgelopen, zou niemand geloven dat een vrouw een marathon kon voltooien."

Na haar finish veranderde haar leven voorgoed. "De eindstreep was eigenlijk het symbool voor een nieuw begin." Ze werd een voorbeeld voor veel atletes, liep 39 marathons en won in 1974 zelfs de marathon van New York.

Switzer heeft verschillende boeken geschreven en ze reist nog steeds de wereld over om vrouwen te inspireren. Daarnaast zette ze in 1978 het International Running Circuit op. Een reeks van vrouwenwedstrijden over de hele wereld.

Kathrine Switzer (links), voorafgaand aan de marathon van Boston van dit jaar AP / Hollandse Hoogte

Ook traint Switzer, inmiddels 70 jaar, nog steeds fanatiek. Vandaag loopt ze voor de negende keer de marathon van Boston, de oudste stadsmarathon ter wereld. Opnieuw met startnummer 261.

De enige vrouwelijke deelnemer is ze allang niet meer. Voor de 121ste editie van de marathon hebben zich bijna 14.000 hardloopsters ingeschreven.

Stiekem deed K.V. Switzer mee aan Boston Marathon

STER reclame