Massa: Verstappen moet zijn woorden zorgvuldiger kiezen

Felipe Massa AFP

Hij mag dan met zijn aanvallende en spectaculaire manier van racen de Formule 1-fans op de banken krijgen, met zijn uitlatingen jaagt Max Verstappen regelmatig collega's tegen zich in het harnas. In Bahrein was het Felipe Massa die hem waarschuwde toch vooral "zorgvuldig" te zijn met wat hij zegt.

Verstappen had zich na de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein beklaagd over de Braziliaan, die hem zou hebben verhinderd een goede laatste ronde te rijden. "Iedereen prepareert zich in de laatste bocht voor een snelle ronde, maar daarin kwam Massa mij ineens voorbij vliegen. Daardoor moest ik heel lang in de eerste versnelling rijden om een gat te laten vallen, waardoor de banden weer koud werden. Ongelooflijk, maar ja..."

De Williams-coureur was zich van geen kwaad bewust. "Ik deed niets waar hij last van kan hebben gehad. Misschien zocht hij een excuus waarom hij was verslagen door een teamgenoot en had hij iemand nodig om de schuld te geven. Je moet er zelf voor zorgen dat je een goede positie hebt voordat je een ronde ingaat. Als dat niet lukt, is dat je eigen schuld."

Ongepast

Kwalijker vond de Braziliaanse routinier echter nog de reactie van Verstappen op de vraag of hij Massa nog zou aanspreken over het voorval. "Nou, hij is een Braziliaan, hè? Daar valt niet zo erg mee te praten", grapte de jonge Red Bull-rijder, die in de kwalificatie op de zesde plaats was blijven steken.

Massa kon de ironie niet erg waarderen. "Het is zonder twijfel ongepast om zo over Brazilianen te spreken. Hij weet niet waar hij het over heeft."

Max Verstappen AFP

Bovendien, zo gaf Massa bij een Braziliaans radiostation te kennen, waren het ook heel onverstandige woorden van de Nederlander. "Ik heb hem gezegd dat hij voorzichtig moet zijn met wat hij zegt. Later in het seizoen is immers nog de Grand Prix van Brazilië. Dus wees zorgvuldig met het kiezen van je woorden..."

Onhandig

Louis Dekker, de Formule 1-volger van de NOS, was erbij toen Verstappen zijn frustratie over zijn mislukte kwalificatie de vrije loop liet. "Hij was pissig en zei het een beetje gekscherend. Maar Max lijkt niet te beseffen dat zo'n citaat in de mondiale sport die Formule 1 is, een eigen leven gaat leiden."

"Het mooie van Verstappen is dat hij vaak eerlijk zegt wat hij denkt, maar het is onverstandig om dit soort opmerkingen eruit te flappen. In Brazilië valt het verkeerd, mede doordat mensen de knipoog niet zien. En da's zonde en onnodig. Juist in Brazilië wordt Max sinds die magistrale regenrace van vorig jaar gezien als de reïncarnatie van Ayrton Senna. Hij heeft in dat land veel fans die hij nu met een paar onhandige woorden beledigt."