ANP

Philippe Gilbert kan zijn succesvolle voorjaar geen vervolg geven in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De Belg schreef gisteren de Amstel Gold Race op zijn naam, maar blijkt bij een valpartij vroeg in de wedstrijd een scheurtje in zijn nier te hebben opgelopen. Daar moet hij een week van herstellen, meldt zijn ploeg QuickStep.

Gilbert ging zondag bij het Drielandenpunt onderuit, maar keerde weer terug in het peloton. Een paar uur later ging hij er in de finale samen met Michal Kwiatkowski vandoor, waarna hij de Pool in Vilt versloeg in de sprint.

"Toen ik viel had ik wel pijn, maar toen ik weer op de fiets zat voelde ik me beter en de pijn verdween. Na de finish kwam de pijn in mijn onderrug weer terug", aldus Gilbert, die na de podiumceremonie besloot om voor een controle naar het ziekenhuis te gaan. Daar moet hij de komende 24 uur nog ter observatie blijven.

Wielrennen: niet voor watjes

Geen drieluik

"Als alles goed gaat, kan ik over een week weer trainen", aldus Gilbert. Daardoor is hij niet in staat om zijn drieluik uit 2011 te herhalen: toen won de Waal na de Amstel Gold Race ook de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

De 34-jarige Gilbert was bezig aan een uitstekend voorjaar, dat hij graag had willen voortzetten in de Waalse klassiekers. Zondag werd hij de derde renner in de geschiedenis die na de Ronde van Vlaanderen ook de Amstel Gold Race wist te winnen.

"Dit is een van mijn beste seizoenen. Ik ben blij met wat ik heb bereikt op de kasseien en in de Ardense klassiekers. Het is jammer dat ik de resterende wedstrijden niet kan rijden, want ik was in topvorm", zegt Gilbert op de website van zijn ploeg.

STER reclame