Dafne Schippers heeft 'ongekend groot gat' te dichten

Getty Images

Zowel Dafne Schippers als haar concurrente Elaine Thompson luidde afgelopen weekend het seizoen in met een snelle tijd. Schippers maakte op Amerikaanse bodem indruk met 10,95, maar de Jamaicaanse was niet veel later in eigen land nog 0,20 sneller.

"Dat is een ongekend groot verschil op de sprint", reageerde NOS-commentator Léon Haan in Langs de Lijn. "Het zegt nog niet zo heel veel. Het is slechts een eerste indicatie. Maar beiden zijn in goeden doen zo vroeg in het seizoen."

De 24-jarige Thompson won vorig jaar in Rio de Janeiro op de 100 meter olympisch goud in 10,71, Schippers moest met 10,90 genoegen nemen met de vijfde plaats. Teleurstelling regeerde, maar al gauw keek Schippers weer vooruit: over vier jaar hoopt ze tijdens de Spelen van Tokio het gat gedicht te hebben.

Schippers besloot de samenwerking met de Amerikaanse coach Rana Reider te intensiveren, onder meer om aan haar start en andere details te werken. "10.95 is haar snelste tijd in deze fase, zo half april. Wie weet waartoe dat gaat leiden", aldus Haan.

Elaine Thompson en Dafne Schippers in actie in Zürich AFP

Eind maart zette Schippers koers richting Florida om zich daar voor te bereiden. "Ze heeft het indoorseizoen overgeslagen en op 5 mei is in Doha de eerste krachtmeting tijdens de Diamond League-wedstrijden", aldus Haan.

Volgende week staat ze ook al tegenover Thompson, maar dan op de WK estafette op de Bahamas. Het is nog niet duidelijk op welke posities Schippers en Thompson daar zullen lopen.

WK Londen

Het belangrijkste speerpunt van dit seizoen zijn de WK, van 4 tot 13 augustus in Londen. Haan: "Op zowel de 100 als 200 meter voorspel ik nu al een bijzondere editie. Maar Thompson ligt nog wel voor."

Schippers geeft Reider een dominantere rol