Aanhangers van president Erdogan vieren feest in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

EU-rapporteur Piri: toetredingsgesprekken Turkije schorsen

Turkije-rapporteur Kati Piri van het Europees Parlement vindt dat de onderhandelingen met het land over toetreding moeten worden opgeschort als Erdogan na het referendum grondwetswijzigingen doorvoert. Volgens de Nederlandse Europarlementariër wordt de scheiding der machten geweld aangedaan.

"Dit is een trieste dag voor alle democraten in Turkije", laat Piri weten in een persverklaring. Volgens haar past de grondwetswijziging bij een autoritair regime. "Blijven spreken over de integratie van Turkije in de EU is onder de huidige omstandigheden een farce."

"Gezien de krappe overwinning en de verstrekkende gevolgen van de grondwetswijziging roepen we de Turkse autoriteiten op om de breedst mogelijk consensus te zoeken voor de uitvoering ervan."

Jean-Claude Juncker

EU-voorzitter Juncker spreekt nog niet over het opschorten van onderhandelingen. In een gezamenlijke verklaring met buitenlandchef Mogherini en EU-commissaris Hahn van Uitbreiding zegt hij kennis te hebben genomen van de uitslag en dat hij eerst het verslag van verkiezingswaarnemers wil afwachten.

"Gezien de krappe overwinning en de verstrekkende gevolgen van de grondwetswijziging roepen we de Turkse autoriteiten op om de breedst mogelijk consensus te zoeken voor de uitvoering ervan."

Piri wil steun blijven geven aan Turken die pleiten voor meer democratie. Ze wijst erop dat er slechts een nipte meerderheid voor de veranderingen is.

"Erdogans autocratische gedrag heeft de Turkse maatschappij extreem gepolariseerd en de economie beschadigd. Zijn beschuldigingen van nazi-praktijken aan een aantal EU-leiders heeft ook de geloofwaardigheid van Turkije als een politieke bondgenoot ernstig ondermijnd."

Kati Piri

Piri wil ook een onderzoek naar het besluit van de Turkse kiesraad om stembiljetten zonder officieel stempel toch mee te tellen in de uitslag, zegt ze in Met het Oog op Morgen. "Als je zo'n drastische wijziging doorvoert waardoor de vraag boven tafel blijft zweven of de stemmen wel eerlijk zijn geteld, dan verdienen de 23 miljoen Turken die 'nee' hebben gestemd dat daar duidelijkheid over komt."

Volgens de Turkije-rapporteur was de aanloop naar het referendum niet eerlijk. "Het nee-kamp werd geïntimideerd, terwijl het ja-kamp beschikte over het hele staatsapparaat, met een monopolie op de media. Eigenlijk was daarmee de verkiezing al beslecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl