Leontien van Moorsel Orange Pictures

'Het vrouwenwielrennen verdient een Amstel Gold Race'

tijd van publicatie Aangepast

Waar de mannen vandaag de 52ste Amstel Gold Race rijden, gaan de vrouwen pas op voor editie vier. Alleen tussen 2001 en 2003 werd de Gold Race ook door het vrouwenpeloton gereden. Nu is de koers, 121 kilometer over de Limburgse heuvels, terug.

Volgens koersdirecteur Leontien van Moorsel is dat meer dan terecht. "Vrouwen laten een echte koers zien. Ze verdienen de aandacht, zeker ook op televisie. Het vrouwenwielrennen kan zo echt een volgende stap maken."

Annemiek van Vleuten is al tien jaar prof, maar rijdt vandaag voor het eerst de Gold Race. "De Nederlandse rensters zeggen het allemaal: we hebben 'm nu ook! Onze kalender gaat steeds meer lijken op die van de mannen. Dat leeft heel erg bij ons."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Vleuten en haar eerste Amstel Gold Race

De winnaar van een mannenkoers kan op het podium steevast rekenen op twee zoenen van een rondemiss. De vrouwen moeten het normaal gesproken ook doen met een vrouw op hoge hakken. Onder anderen Ellen van Dijk snapt dat niet. En dus ging de organisatie op zoek naar een rondemister.

"Ik vind het eigenlijk debiel dat wij ook altijd rondemisses hebben", zegt Van Dijk. "Het is een beetje vreemd. Niet dat ik daarvoor fiets, maar het is een leuke bijkomstigheid. Een rondemiss is een vreemde gewoonte bij een vrouwenkoers."

'Een lekker kontje en goed kunnen zoenen, dat is belangijk'

Een reportage van Steven Dalebout over de vrouwenkoers van de Amstel Gold Race en de zoektocht naar een rondemister.

In 2003 reden de vrouwen voor het laatst de Amstel Gold Race. Omdat de vrouwenkoers langzaam verliep en de mannenwedstrijd juist heel snel, dreigde de koersen door elkaar te gaan lopen. De organisator besloot de race maar te schrappen.

Toen Van Moorsel in 2002 de Gold Race won, was de media-aandacht beperkt. Maar dat gold niet voor de steun van de fans op de Cauberg. "De laatste kilometers heb ik met heel veel kippenvel gereden. Dat soort momenten vergeet je niet. Al die mensen langs de kant van de weg wil je laten zien dat vrouwen ook heel hard kunnen fietsen."

Leontien van Moorsel in 2002 AFP

Het vrouwenwielrennen staat er nu heel anders voor dan vijftien jaar geleden, gelooft Van Moorsel. "Het imago van saaie, duffe koersen klopt niet. Dat hebben de mensen bijvoorbeeld bij de olympische wegwedstrijd kunnen zien. Veel van onze wedstrijden zijn al via een livestream te volgen. Nog niet alles is live te zien, maar dit soort evenementen helpen daar zeker aan mee."

Rondemister

Bruno Bobbink en Ingo Douwma zijn uit 17.000 inzendingen gekozen om vanmiddag de winnaar van de vrouwenkoers op het podium te ontvangen. Ellen van Dijk kijkt er al naar uit.

"Het zijn twee krachtige mannen geworden", zegt Van Dijk. "Ik heb ze zelf niet uitgekozen, maar ik ben er tevreden mee. Dat is wel iets om voor te strijden."

STER Reclame