De NOS-wielerwatchers verdelen de sterren
NOS WielrennenAangepast

Amstel Gold Race: wielerwatchers verdelen sterren

Greg Van Avermaet, Michael Matthews, Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski zijn de grote favorieten voor de 52ste Amstel Gold Race. Zij komen het vaakst voor in de lijstjes van de NOS-wielerwatchers. En dan staat Alejandro Valverde er nog niet eens bij.

"Valverde kan zeker winnen", zegt Joris van den Berg. "Maar ervaren als hij is, zal hij weten dat hij de komende week in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik een tikkie kansrijker is. Valverde - bijna 37 jaar - is dit jaar wel in topvorm. Hij stond in drie meerdaagse koersen aan de start en won ze allemaal.

"Dat is wel anders dan een eendagskoers", zegt Danny Nelissen. "Maar dan nog mag je Valverde nooit afschrijven bij dit soort wedstrijden."

De verdeling van de NOS-wielerwatchers

Nelissen Lippens Ducrot Van den Berg Kock
***** Kwiatkowski Matthews Valverde KwiatkowskiKwiatkowski
**** ValverdeVan Avermaet Gilbert Matthews Valverde
*** Matthews ColbrelliIon Izagirre Valverde Matthews
** Van Avermaet CoquardSlagter Gilbert Gilbert
* Gilbert Kwiatkowski Lammertink Van Avermaet Van Avermaet

"Ik denk dat Kwiatkowski weer de benen heeft waarmee hij twee jaar geleden zo oppermachtig sprintend de Gold Race naar zich toe trok", zegt Van den Berg.

"Valverde, Matthews, Rui Costa, en Van Avermaet, allemaal hadden ze het nakijken. Kwiatkowski's concurrenten zouden hem wel vrij vroeg moeten kunnen isoleren, want Team Sky verschijnt niet bepaald met z'n sterkste ploeg aan de start."

'AGR is hoofddoel voor Matthews'

Gio Lippens zet zijn geld op Michael Matthews. "Bij de perspresentatie van Team Sunweb zei hij al dat dit een van zijn hoofddoelen dit jaar is. Hij heeft deze koers met een dikke viltstift omcirkeld."

Volgens Van den Berg wordt het tijd dat Matthews eens een grote eendagskoers wint. "De Clasica Almería en ritten in zowel de Tour, Giro als de Vuelta zijn natuurlijk mooie prooien, maar in de klassiekers pakt Bling tot nu toe slechts ereplaatsen. Hij heeft al eens laten zien dat hij de Limburgse klimmetjes goed kan verteren."

Finales van de Amstel Gold Race door de jaren heen

Nieuwe finale, nieuwe koers?

Verandert het verloop van de finale nu de Cauberg uit het laatste rondje is gehaald? Die vraag verdeelt de wielerwatchers. Danny Nelissen gelooft niet dat het veel impact zal hebben. "Je moet echt meer veranderen aan het parcours wil je een andere wedstrijd krijgen. Daarvoor moet je de helft van de bergen eruit gooien."

Lippens verwacht wél verandering. "De koers kan eerder openbreken waardoor waaghazen het kunnen proberen. In 2012 profiteerde Roman Kreuziger van onzekerheid in het peloton over de nieuwe finale, toen de finish 2,5 kilometer achter de Cauberg werd gelegd in plaats van erop."

"Voor mij is Matthews echt iemand die kan profiteren van die nieuwe finale. Hem werd toch de adem afgesneden door de Cauberg. Matthews, maar ook Sonny Colbrelli en Bryan Coquard kunnen de heuvels goed verteren en de koers afmaken."

De finaleronde van de Amstel Gold Race, waarin de Cauberg niet meer beklommen wordt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl