Zesde startplek voor Verstappen, eerste pole voor Bottas

Max Verstappen AFP

Valtteri Bottas start morgen in de Grand Prix van Bahrein (17.00 uur) vanaf poleposition. De Fin reed op het woestijncircuit van Sakhir in de kwalificaties in zijn Mercedes de snelste ronde: 1.28,769. Max Verstappen werd zesde en staat op de derde rij.

Het verschil tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull was klein, maar de zilverpijlen eisten wel weer de beste twee posities op. Lewis Hamilton gaf 0,023 toe. De Brit pakte de laatste twee jaar pole in Bahrein, maar liet zich in de laatste ronde verrassen door Bottas.

Ferrari en Red Bull staan met Sebastian Vettel (+0,478) en Daniel Ricciardo (+0,776) op de tweede startrij.

De toptien in Bahrein NOS

Verstappen zette in de eerste sessie de tweede tijd neer, maar daarna bleek dat de topsnelheid bij Red Bull nog iets onderdoet voor Mercedes en Ferrari.

"De zesde tijd is jammer, het had beter gekund. Er zit meer snelheid in de auto dan ik nu kon laten zien. Alles liep goed tot aan de laatste run en daarin gaat het er om", zei Verstappen.

'Genaaid door Massa'

"Ik ben genaaid in de laatste bocht. Iedereen prepareert zich in de laatste bocht voor een snelle ronde, maar daarin kwam Massa me ineens voorbij vliegen. Daardoor moest ik heel lang in de eerste versnelling rijden om een gat te laten vallen, waardoor de banden weer koud werden. Ongelooflijk, maar ja, dat hoort er bij. We zien het zondag in de wedstrijd wel."

Het is een grote verrassing dat ik een Ferrari heb verslagen.

Daniel Ricciardo

'Mercedes te snel'

Verstappen benadrukt nogmaals dat het gat met Mercedes te groot is. "Mercedes is te snel voor ons, maar Ferrari is helemaal niet zo ver weg. Dat valt niet tegen. En Ricciardo staat er goed bij."

De teamgenoot van Verstappen is blij met zijn vierde plaats, nog vóór Kimi Räikönen. "Het is een grote verrassing dat ik een Ferrari heb verslagen. Dat hadden we niet verwacht. Het ging lekker. Het was niet eens een perfecte ronde, maar we zitten binnen een seconde van pole."

De opstelling van plaats 11 tot en met 20 in Bahrein NOS

De Grand Prix van Bahrein is morgen vanaf 17.00 uur te volgen in het liveblog op NOS.nl en in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

De kwalificatie in Bahrein