Reuters

Als Turkije morgen instemt met een forse uitbreiding van de presidentiële bevoegdheden, wil president Erdogan ook snel de doodstraf invoeren. Op de laatste campagnedag zei hij tegen aanhangers dat hij desnoods het volk er in een referendum over laat stemmen.

Erdogan heeft bij herhaling gezegd dat hij voorstander is van de terugkeer van de doodstraf. Die heeft volgens hem een afschrikwekkend effect op iedereen die plannen heeft om de regering omver te werpen, "zoals de Gülenisten die vorig jaar een staatsgreep wilden plegen".

Als het parlement voor herinvoering van de doodstraf stemt, zal Erdogan de betreffende grondwetswijziging onmiddellijk ondertekenen. Haalt het voorstel het niet, dan komt er een referendum en mag het volk beslissen, zei hij op een bijeenkomst in Istanbul.

Ja-kamp

Erdogan voert de hele dag nog druk campagne om steun te verwerven voor het vervangen van de parlementaire democratie door een systeem met grote presidentiële macht. Hij noemde de grondwetswijziging die dat mogelijk moet maken de belangrijkste verandering in de politieke geschiedenis van Turkije.

Herinvoering van de doodstraf in Turkije zou grote gevolgen hebben voor de relatie met de EU. Zowel EU-buitenlandcoördinator Mogherini als bondskanselier Merkel heeft gezegd dat Turkije het lidmaatschap van de Europese Unie wel kan vergeten als het land kiest voor herinvoering van de doodstraf.

STER reclame