NOS NieuwsAangepast

'De Noord-Koreaanse parade is heel gevaarlijk'

Lange rijen met soldaten, grote tanks en een hele stoet met ballistische raketten. Noord-Korea vierde vandaag met veel militair vertoon de 105de geboortedag van Kim Il-sung.

Onder het toeziend oog van kleinzoon en dictator Kim Jong-un liet het land zien wat het in zijn wapenarsenaal heeft. Een beeld dat we wel vaker hebben gezien, maar met alle spanningen van de laatste tijd is de betekenis dit keer anders dan alleen een militaire show.

Correspondent Marieke de Vries sprak erover met de Zuid-Koreaanse politicologie-professor Jaechun Kim. "De parade die we hebben gezien is heel gevaarlijk", zegt Kim. "De Noord-Koreanen willen hiermee aantonen dat ze nieuwe ballistische raketten hebben die de westkust van Amerika zouden kunnen bereiken."

Zuid-Koreaanse politicoloog over de situatie in Noord-Korea

De dreiging is volgens hem zeer groot. "Het regime zegt nu zo'n dertig kleine kernkoppen te hebben die op raketten geplaatst kunnen worden. Ik verwacht dat ze er in 2020 zeker zestig zullen hebben."

Door de vele raketproeven die Noord-Korea de laatste tijd heeft uitgevoerd, lijkt het land er meer mee bezig te zijn dan ooit. Volgens Kim denken de Noord-Koreanen dat dit soort machtsvertoon de positie van het regime verstevigt. "De internationale gemeenschap moet daarom nu de boodschap geven dat dit juist het einde van het regime kan betekenen."

De VS stuurde vorige week een eskader met een vliegdekschip naar de Korea's. Een goede zet, zegt Kim. "Dit geeft een sterk signaal af dat er consequenties zijn na al die rakettesten."

Want als Noord-Korea ergens bang voor is, dan is het volgens Kim voor een reactie uit Amerika. "Dat is denk ik ook de reden dat de kernproef vandaag uitbleef." Het land zit volgens hem in een spagaat. "Aan de ene kant willen ze door met de planning, maar aan de andere kant willen ze ook niet volledig de band met Amerika doorsnijden. Dat zou te gevaarlijk zijn."

Of het Noord-Koreaanse regime ooit valt, durft hij niet te zeggen. "Dat hangt denk ik deels van China af. Zij hoeven alleen maar de oliekraan dicht te draaien en dan is het een kwestie van tijd." Maar Kim denkt niet dat de Chinezen dat zullen doen. "Stel dat er dan een verenigd Korea met banden met de VS ontstaat, dan verliest China zijn belangrijke strategische positie."

Daarnaast bestaat het land sinds 1948 en heeft het regime volgens de professor sindsdien al vaker bewezen tegen een stootje te kunnen. Ook lijkt Noord-Korea sterker te worden, als je kijkt naar het vertoon naar buiten toe. Kim: "Al weet ik niet hoeveel grip Kim Jong-un op zijn mensen heeft."

Volgens Kim begint er van binnenuit weerstand te ontstaan tegen de dictator. "De leden van de elite doen alsof ze bang zijn voor hem, maar thuis klagen ze." Kim Jong-Un is geen supreme leader, vindt de professor. "De verandering zou dus zomaar van binnenuit kunnen komen."

Maar voor het zo ver is, komt er nog wel een kernproef, denkt Kim. De vraag is alleen wanneer. "De spotlight staat nu heel erg op Noord-Korea, dus ze zullen wachten tot de aandacht minder is geworden. En als de relatie tussen de VS en China verzwakt, zullen ze sowieso van zich laten horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl