Podcast: het beste uit het Oog

Presidentskandidate Marine Le Pen AFP / NOS

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen kreeg veel kritiek op een uitspraak over de oorlogsgeschiedenis van Frankrijk. Frankrijk was volgens haar niet verantwoordelijk voor een grote razzia in 1942. In juli van dat jaar werden 13.000 joden vanuit wielerstadion Velodrome d'Hiver gedeporteerd. Historicus Niek Pas legt uit hoe ze haar opmerking waarschijnlijk heeft bedoeld.

Oud-journalist Frank van Empel en zijn partner Caro Sicking vertellen over de ziekte van Parkinson. Van Empel ontdekte dertien jaar geleden dat hij de ziekte heeft. Het stel vertelt Mieke van der Weij over de behandeling die hij ervoor onderging en hoe zij leven met zijn ziekte.

De brievenbus van informateur Edith Schippers loopt over met brieven van belangenorganisaties die hun wensen opnieuw onder de aandacht willen brengen rond de kabinetsformatie. Schrijver van het boek Lobbyland en parlementair journalist van de Volkskrant, Ariejan Korteweg, en consultant Hein Greven vertellen over de invloed die lobbyisten op het formatieproces hebben.

Deze week deed autobedrijf Pon, dat ook fietsenmaker Gazelle bezit, een bod op Accel, van de fietsmerken Sparta en Batavus. Als de fietsenfusie slaagt, ontstaat de grootste fietsenfabrikant ter wereld. Gazelle-ontwerper Peter van der Veer vertelt over de toekomst van de fiets. Hij denkt dat de elektrische fiets de toekomst heeft.

Afgelopen week wonnen Kiki Schippers en Rolf Verbaant de Annie M.G. Schmidtprijs voor hun lied Er spoelen mensen aan, over de vluchtelingencrisis. Schippers speelt het lied, dat ook wordt gebruikt door Amnesty International, in de studio van Het Oog.

Hoe vind je de podcast Het Beste uit Het Oog?

Elke week zijn de beste gesprekken uit de uitzendingen van de afgelopen week terug te luisteren in de podcast.

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het Beste uit Het Oog . Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Of ga naar je iTunes, zoek bij podcast naar Het Beste uit Het Oog. Als je je abonneert, krijg je automatisch elke week een melding bij een nieuwe aflevering.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het Beste uit Het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het Beste uit Het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.