Harrie Lavreysen kwam in de WK-finale op de sprint wel aan het wiel van Dmitri Dmitrijev, maar niet erover.
NOS WielrennenAangepast

Lavreysen verliest WK-finale, maar stunt met zilver bij debuut

Harrie Lavreysen is er in Hongkong niet in geslaagd om bij zijn debuut op de WK baanwielrennen meteen de wereldtitel op de sprint te veroveren.

In de finale van het koningsnummer was Lavreysen, die in de voorgaande ronden grote indruk maakte, niet opgewassen tegen de elf jaar oudere Rus Denis Dmitrijev.

Het brons ging naar de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell.

Lavreysen buigt het hoofd voor Dmitrijev in finale WK

In de kwalificaties klokte Dmitrijev al de snelste tijd van alle deelnemers, ruim twee tienden sneller dan de zesde tijd van Lavreysen.

Dat verschil in snelheid bleek in de eerste manche, waarin de Rus bij het ingaan van de laatste ronde de kop nam en de Nederlander geen kans gaf langszij te komen.

De tweede manche leek wel een kopie van de eerste. Weer nam de Rus het initiatief en sloeg meteen een gat, waar Lavreysen zich op stukbeet.

Wel is de medaille van Lavreysen het eerste Nederlandse eremetaal op het koningsnummer sinds Theo Bos in 2007.

Stralende Lavreysen op podium WK baanwielrennen

Twee keer zilver

Zodoende keert Lavreysen met twee zilveren medailles terug uit Hongkong. Ook op de teamsprint werd hij tweede.

Voor de 31-jarige Dmitrijev komt een droom uit met de wereldtitel. De Rus won al twee keer zilver en twee keer brons op de WK. De wereldtitel won hij echter nog nooit. Bovendien is hij de eerste Russische wereldkampioen op de sprint.

De Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell eiste in de troostfinale tegen Ryan Owens het brons voor zich op.

Eefting verdienstelijk vijfde in omnium

Roy Eefting heeft zijn eerste WK omnium afgesloten als vijfde. Eefting begon het vierde en laatste onderdeel, de puntenkoers, als zesde met een kleine achterstand op het brons.

In de puntenkoers gokte Eefting op een late ontsnapping met de Spanjaard Albert Torres en die gok pakte goed uit. De twee pakten een ronde en daarmee de punten van de tussensprint.

Omdat onder anderen de Nieuw-Zeelander Aaron Gate en de Fransman Benjamin Thomas dat eerder ook al deden, moest Eefting genoegen nemen met de vijfde plaats.

De wereldtitel was voor Thomas, die Gate in de afsluitende sprint aftroefde. Het brons was voor Torres.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl