De zwervende boommarter in het Groningse Westerkwartier Groninger Landschap

Het Groninger Landschap heeft voor het eerst in vijf jaar tijd een boommarter gesignaleerd. Het zeldzame roofdier werd vorige week gefilmd door een wildcamera in een bos in het Westerkwartier.

René Oosterhuis van Het Groninger Landschap: "De boommarter is familie van de steenmarter. Ze lijken erg op elkaar, maar de boommarter leeft in het bos en de steenmarter kom je ook in bewoond gebied tegen".

De boommarter is de afgelopen jaren bijna uitgestorven als gevolg van veranderingen in het landschap, verkeerssterfte en overbejaging, meldt de Werkgroep Boommarter Nederland op zijn website. De laatste telling was bijna tien jaar geleden. Toen kwamen in Nederland nog 350 boommarters voor. Het dier staat hoog op de rode lijst van bedreigde en kwetsbare zoogdieren in Nederland .

Locatie geheim

Het Groningen Landschap wil niet bekendmaken waar in het Westerkwartier de boommarter werd 'gespot'. Oosterhuis zegt bij RTV Noord dat de kans klein is dat je het dier te zien krijgt. "Hij is vooral 's nachts actief en heeft een groot territorium. Hij zwerft van bos naar bos en kan in een nacht wel vijftien kilometer afleggen".

Vrouwtje

Volgens Oosterhuis bestaat het menu van de boommarter vooral uit dieren die kleiner zijn dan hijzelf. Denk aan vogels, muizen en eekhoorns. In tegenstelling tot de steenmarter knaagt de boommarter geen kabels in geparkeerde auto's door.

Oosterhuis vermoedt dat de gefilmde boommarter een vrouwtje is: "We hopen dat er ook een mannetje in de buurt is en dat we straks een nest met jongen hebben".

STER reclame