Goed nieuws: verbroedering, bloopers en ja ... ook de panda's

Geschreven door
Carmen Dorlo
redacteur NOS Online

Wij hebben ons voorgenomen om in 2017 regelmatig te laten zien dat er ook goed nieuws te melden is. Hier het overzicht van deze week.

Goed nieuws met meer dan alleen panda's

Het was 'groot' nieuws deze week: de reuzenpanda's. De beesten krijgen normaal al aandacht genoeg dankzij grappige filmpjes of lieve foto's, maar deze week overtrof alles: de Chinese reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya kwamen woensdag aan in het Ouwehands Dierenpark en dat hebben we geweten. Honderden fans stonden in Rhenen te wachten op de vrachtwagen met de twee dieren.

Het is natuurlijk ook speciaal: het is pas de tweede keer dat China panda's uitleent aan Nederland. De dieren mogen 15 jaar in ons land blijven.

Nederlandse bamboekwekers

De komst van de panda's is trouwens ook goed nieuws voor Nederlandse bamboekwekers. De twee panda's eten samen 500 tot 600 kilo bamboe per week. Bamboeproducent Bamboo Giant Nederland heeft daarom meteen een bamboeveld van 20.000 vierkante meter aangelegd, net zo groot als vier voetbalvelden.

Oh en hier nog een bonusfilmpje:

Panda's spelen

Gastvrij

Dinsdag lieten voetbalfans bij de Champions League-wedstrijd in Duitsland zich van hun gastvrije kant zien. De aanval op de spelersbus van Borussia Dortmund zorgde voor verbroedering tussen de supporters in het stadion.

Fans van uitploeg AS Monaco betuigden steun aan de voetballers van de Duitse club door in het stadion "Dortmund, Dortmund" te roepen, en zwaaiden met de geel-zwarte sjaals van de Duitse club.

Ook boden Dortmund-supporters de fans uit Monaco slaapplekken aan omdat veel hotels waren volgeboekt. Via de hashtag #bedforawayfans en #bvbasm wisten veel Monaco-fans een slaapplaats te vinden.

Dankzij een blooper van de Australische nieuwslezeres Natasha Exelby stond Twitter opeens helemaal vol met grappige bloopers. Tijdens een live-uitzending van het Australische ABC News was Exelby wel erg geïntrigeerd door haar pen en vergat ze even dat ze het sportnieuws moest aankondigen.

Ze werd geschorst en daar waren andere nieuwslezers het niet mee eens. #Putyourbloopersout werd in het leven geroepen, en wereldwijd deden veel mediamensen mee. Dat zorgde voor grappige momenten.

Als bonus hier ook nog even bloopers van het NOS Journaal. Vorig jaar maakten we, in het kader van ons 60-jarig bestaan, een video met de mooiste bloopers.

Bloopers 60 jaar Journaal

In Mosul is de situatie al tijden ondraaglijk, en het is fijn om te horen als mensen én dieren gered worden uit de Iraakse stad. Afgelopen week werden Simba de leeuw en Lula de beer uit de dierentuin van de stad gered.

De internationale organisatie Four Paws bracht de dieren naar een tijdelijk onderkomen in Jordanië.

Geredde leeuw en beer op weg naar Jordanië

Meer goed nieuws...

Voor het eerst sinds jaren stijgt het aantal jongeren dat zich het ziekenhuis in drinkt niet. In 2016 waren dat er 791, tegen 931 het jaar ervoor: een daling van 15 procent. Het aantal opnames is terug op het niveau van 2014. Ook het aantal jonge drinkers tussen de 10 en de 14 jaar neemt iets af.

En in Taiwan is het niet meer toegestaan om honden- en kattenvlees te verkopen of op te eten. Mensen die toch een stukje vlees van de huisdieren eten, riskeren een boete van ruim 7700 euro. Ook mogen namen en foto's van overtreders openbaar worden gemaakt.

Ook heeft een crowdfundingsactie 25 zeldzame koeien van het slachthuis gered. Ruim vierhonderd donateurs hebben geld geschonken aan de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH), waardoor de koeien nu als melkvee gaan dienen. Ze gaan deze week nog de weide op.

... bij het paasvuur. Omroep Flevoland

En opmerkelijk nieuws...

De koolmees-gate. In Dronten is een paasvuur afgelast vanwege een koolmees. De vogel heeft een nestje gebouwd in de stapel. De zes meter hoge bult op het landgoed Roggebotstaete is nu een broedplaats.

Het landgoed laat de koolmees broeden. "Het paasvuur stellen we maar even uit en als alle eitjes uitgekomen zijn en de beestjes uitgevlogen zijn, steken we alsnog de fik er in", zei Lennard Duijvestijn van het landgoed.

Geef je hond een ijsje

Altijd al met je hond een ijsje willen eten? In de Don Paletto Ice Cream Shop van Mauricio Montoya in Mexico-Stad kan het. Een ijssalon verkoopt daar speciaal hondenijs en dagelijks komen klanten langs met hun huisdieren. Dit ijs bestaat uit yoghurt en speciale bacteriën, die volgens de maker goed zijn voor de spijsvertering van de hond.

"Het is goed om honden eens iets anders te laten proeven en ze te verwennen", zegt een klant. De honden kunnen onder andere kiezen uit een bolletje pindakaas-, kip- of fruitijs.

Speciaal ijssalon voor honden in Mexico-stad