'Cocu gaat Luuk de Jong nu niet slachtofferen'

Luuk de Jong baalt Pro Shots

Hoelang is de positie van Luuk de Jong nog houdbaar bij PSV? Die vraag moet trainer Phillip Cocu dit seizoen vaker beantwoorden dan hem lief is. Toch houdt de coach een grenzeloos vertrouwen in zijn aanvoerder.

De cijfers liegen er echter niet om. De teller van De Jong staat dit seizoen op negen doelpunten in 37 wedstrijden in alle competities. Een gigantisch verschil met zijn productie van afgelopen seizoen: 32 goals in 44 duels.

Ook haalt de jongste van de broertjes De Jong de laatste twee duels van PSV niet eens het laatste fluitsignaal. Afgelopen zondag tegen Willem II werd de spits zelfs in de rust gewisseld voor J├╝rgen Locadia.

Cocu: Luuk de Jong is de kapstok van het team

"Cocu heeft altijd zijn vertrouwen in Luuk de Jong getoond en ik verwacht dat dit nu ook zo blijft", zegt Pierre van Hooijdonk. "Het lijkt me sterk dat Cocu in deze cruciale fase de boel gaat omgooien. Hij gaat De Jong niet slachtofferen."

"Het enige dat ik me kan bedenken is dat Cocu als verrassing De Jong voor de wedstrijd tegen Ajax (zondag 23 april, red.) buiten de basis laat en dan Locadia in de spits zet. Maar zaterdag zie ik gewoon een basisplaats voor De Jong", verwacht hij.

Luuk de Jong in dienst van PSV

SeizoenDuelsGoalsAssists
2016/20173799
2015/2016443212
2014/2015452614

Het vertrouwen van Cocu in zijn aanvoerder is niet uit de lucht gegrepen. Het spelsysteem van PSV is immers gebouwd rond De Jong.

"Luuk de Jong blijft onze aanvoerder", laat Cocu vrijdag onomwonden weten tijdens de persconferentie. "Hij is de kapstok van ons team en heeft enorm veel waarde. Niemand vindt het leuk om gewisseld te worden, maar Luuk laat op de training de juiste reactie zien. Op zijn instelling is nooit wat aan te merken."

Luuk de Jong mikpunt na gemiste kansen
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Is de houdbaarheidsdatum van De Jong gewoon niet verstreken bij PSV of moet hij plaatsmaken voor een andere aankoop? "Dat vind ik niet", zegt Van Hooijdonk. "Iedereen maakt een teleurstellende periode mee."

Een aanvaller zoals de transfervrije Klaas-Jan Huntelaar is volgens Van Hooijdonk niet de beste optie voor PSV. "Huntelaar wordt nu veel genoemd bij Ajax, maar als ik PSV was zou ik eerder nog Vincent Janssen een jaar huren van Tottenham bijvoorbeeld."

Trainer Cocu wil nog niet zover kijken. "We hebben wel een lijst waar we naar kijken zodra er spelers vertrekken bij ons. Of Huntelaar daarop staat? We laten ons niet uit over de namen die op die lijst staan."

1/2Cocu: te vaak staat Luuk de Jong alleen
2/2'Logisch dat Luuk de Jong weinig scoort; er is geen aanvoer'

Een samenvatting ADO Den Haag-PSV is vanavond om 22.30 uur te zien op NPO 1 bij NOS Studio Sport. Het duel is rechtstreeks te volgen via een blog op NOS.nl, teletekstpagina 818 en op NPO Radio 1 in Langs de Lijn.