De MOAB (Mother Of All Bombs)
NOS NieuwsAangepast

Afghanistan: dodental Amerikaanse bom stijgt naar 94

Het dodental van de Amerikaanse bom-aanval op Afghanistan is opgelopen tot 94, zegt een woordvoerder van de provincie Nangarhar. De Verenigde Staten gooiden daar eergisteren de zwaarste niet-nucleaire bom uit hun arsenaal op.

De Afghanen zeiden aanvankelijk dat er 36 mensen om het leven waren gekomen, maar dat aantal is nu naar boven bijgesteld.

Doelwit van de Amerikanen was een gangenstelsel van terreurgroep Islamitische Staat. Zeker vier leiders van de terroristische organisatie zouden bij het bombardement om het leven zijn gekomen. Het dodental kan nog verder oplopen, omdat de autoriteiten het gebied nog doorzoeken.

Luchtbeelden van 'moeder aller bommen'

Volgens de woordvoerder zijn de doden allen strijders van IS. Waar de Afghanen het aantal van 94 precies op baseren, is overigens onduidelijk.

B-52-bommenwerpers

De bom die werd gebruikt, door de VS ook wel 'Moeder Aller Bommen' genoemd, bevat 10 ton aan explosieven. Daarmee is het de zwaarste conventionele bom, maar nog vele malen minder krachtig dan de kleinste nucleaire bom. En in Vietnam dropten Amerikaanse B-52-bommenwerpers bijvoorbeeld 'bommentapijten' met tientallen bommen die samen een veel grotere impact hadden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl