Greg Van Avermaet
NOS WielrennenAangepast

Van Avermaet: met deze benen wil ik zo veel mogelijk koersen winnen

Greg Van Avermaet is in de vorm van zijn leven. Al vier klassiekers won hij dit voorjaar. Na de Omloop, de E3-prijs en Gent-Wevelgem won hij afgelopen zondag ook Parijs-Roubaix. Morgen gaat hij in de Amstel Gold Race voor zijn vijfde overwinning.

"Ik zit in de fase van mijn carrière waarin het moet gebeuren. De benen zijn supergoed en daar moet ik zo veel mogelijk koersen mee proberen te winnen", zegt Van Avermaet aan de vooravond van de Gold Race.

Van Avermaet snapt niet dat Nederlanders Gold Race laten schieten

Al sinds het winnen van Omloop Het Nieuwsblad, eind februari, is Van Avermaet in topvorm. "Dat is niet zo moeilijk als je wint. Het is net wat makkelijker als je goede benen hebt, Ik probeer gewoon zo goed mogelijk aan de start te staan. Ik heb altijd al aan de Amstel gedacht, dus ook zonder de overwinningen had ik hier gestaan."

Ook met een steeds maar groter wordend palmares heeft Van Avermaet geen moeite geconcentreerd te blijven. "Ik ben iemand die altijd gemotiveerd blijft en goed met tegenslag kan omgaan. Ook bij een overwinning probeer ik gefocust te blijven. Veel winnen is natuurlijk leuk, het zorgt ervoor dat ik met veel vertrouwen aan de start sta."

Een volhouder

"Ik ben altijd een volhouder geweest, dat is niet veranderd. Van een overwinning probeer ik maandag en dinsdag te genieten, maar op woensdag begint het harde werken weer."

'Nederlandse toppers moeten AGR rijden'

Dat veel Nederlandse toppers (Mollema, Gesink, Dumoulin en Kruijswijk) de Gold Race laten schieten kan Van Avermaet niet begrijpen. "Ik denk dat je in het voordeel bent als je het parcours goed kent. De Nederlanders kennen het parcours beter dan de Spanjaarden of Italianen die hier maar een keer per jaar komen.

"En ook omdat Nederland maar één topkoers heeft, moet je sowieso altijd aan de start staan. Ik zal de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld niet overslaan, dat zal nooit gebeuren."

Van Vliet: er zijn wel Nederlanders, maar de toprenners zijn er niet

De wijziging van de finale van de Gold Race, waarin de Cauberg op 19 in plaats van 2,5 kilometer van de meet voor het laatste beklommen wordt, had van Van Avermaet niet gehoeven. "Ik had de Cauberg graag nog eens vol opgereden, met alle energie, omdat ik hem de afgelopen jaren vooral in dienst reed van Philippe Gilbert". (Gilbert verhuisde dit jaar naar QuickStep, red.).

"Ik denk dat het sowieso een mooie koers is. De coureurs moeten de wedstrijd maken, de instelling van de renners maakt de wedstrijd. Ze zullen nu misschien wat eerder moeten aanzetten zodat de favorieten op dertig kilometer van de finish hopelijk in een mooie situatie terecht komen waarin ze tegen elkaar moeten strijden."

  • NOS
    De finaleronde van de Amstel Gold Race, waarin de Cauberg niet meer beklommen wordt
  • NOS
    Het parcours van de Amstel Gold Race

De grote uitdager van Van Avermaet is zijn oud-ploeggenoot Gilbert. "Er zijn verschillende manieren om hem te verslaan. In de sprint, maar ik kan ook van hem wegrijden. 'Phil' heeft altijd veel met de Amstel gehad. Hij won er zijn eerste koers en werd op hetzelfde parcours wereldkampioen. Het is een wedstrijd die hem enorm goed ligt, sowieso is hij heel moeilijk te kloppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl