AFP

Twee farmaceutische bedrijven hebben een kort geding aangespannen om te voorkomen dat hun middelen worden gebruikt bij de executies van zeven terdoodveroordeelden in Arkansas. De Amerikaanse staat wil hen tussen 17 en 27 april ter dood brengen, omdat aan het einde van deze maand de houdbaarheid van een van de executiemiddelen afloopt. De doodstraf in Arkansas is in 2005 voor het laatst voltrokken.

De betrokken bedrijven, West-Ward Pharmaceuticals en Fresenius Kabi, hebben twee van de drie middelen geproduceerd die bij executies worden gebruikt: het verdovende midazolam en kaliumchloride, dat de hartslag stopt.

Volgens Fresenius hebben de autoriteiten de kaliumchloride via een derde partij verkregen. Het bedrijf wil nu dat het gebruik ervan wordt verboden, omdat het enkel voor medische doeleinden is geproduceerd. Ook West-Ward wil niet bij de executies betrokken raken.

Johnny Depp

De voorgenomen executiereeks komt Arkansas op veel kritiek te staan. Onder meer Amnesty International heeft gouverneur Hutchinson opgeroepen om af te zien van de terechtstellingen. Oorspronkelijk zouden acht mensen worden geëxecuteerd, maar een van hen heeft bij het Hooggerechtshof uitstel bedongen.

Voor het parlementsgebouw in Little Rock wordt vanavond gedemonstreerd tegen de executieplannen. Acteur Johnny Depp heeft zich aangesloten bij de kleine anti-doodstraf-betoging.

In de zuidelijke staat Arkansas is nog steeds een groot deel van de bevolking voor de doodstraf.

STER reclame