Archieffoto
NOS NieuwsAangepast

Slachthuis voor pluimvee gesloten na overtredingen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een pluimveeslachthuis in het noorden van het land gesloten, omdat het slachthuis de regels voor dierenwelzijn onvoldoende naleefde.

Het bedrijf stond al sinds november afgelopen jaar onder verscherpt toezicht, maar de NVWA zag te weinig verbetering.

Overtredingen

Het gaat met name om overtredingen op gebied van dierenwelzijn. Zo werkte het bedrijf met kapotte kratten voor het vervoer van de kippen en ander pluimvee, of werden de kratten niet goed gestapeld, waardoor de dieren gebroken vleugels en andere verwondingen opliepen.

Ook ging het vergassen van de dieren niet goed. Er zijn richtlijnen hoelang het maximaal mag duren voor de dieren bedwelmd zijn; daarbij zijn te vaak fouten geconstateerd door de dierenarts van de NVWA die toezicht hield.

Het bedrijf heeft daarnaast regels voor de hygiëne overtreden, maar volgens de NVWA heeft dat niet geleid tot een gevaar voor de volksgezondheid.

De NVWA had de controle al geïntensiveerd en er zijn meerdere malen boetes uitgedeeld. Toch bleef structurele verbetering achterwege. Pas wanneer het slachthuis een goed onderbouwd plan van aanpak heeft gemaakt, mag het weer opstarten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl