Tienduizenden zien Maria in al haar verschijningen in Utrecht

Maria met kind Museum Catharijneconvent / Facebook
Geschreven door
Peer Ulijn
Verslaggever

Jezus staat centraal deze week voor Pasen waarin zijn lijden, zijn dood en zijn wederopstanding worden herdacht. Maria, moeder van Jezus, speelt in het bijbelverhaal een relatief bescheiden rol. En toch heeft Maria een enorme aantrekkingskracht op veel mensen.

Dat blijkt wel in Utrecht, waar de Maria-tentoonstelling in het Catharijneconvent in Utrecht in de eerste twee maanden al meer dan 30.000 bezoekers trok. Dat is ongekend veel voor het museum.

Krachtige moeder

Kiezen moet zwaar geweest voor de samenstellers van deze tentoonstelling. Maria is waarschijnlijk de meest afgebeelde vrouw. Het museum heeft gekozen voor het beste van het beste uit 2000 jaar Mariaverering. Van Rubens tot Jan Toorop, van "omgeving Rembrandt" tot recent modern werk van Elisabet Stienstra en Maria Roosen. En heel veel, heel oud werk van anonieme kunstenaars uit de eerste eeuwen na Christus.

De tentoonstelling in Utrecht leest als een biografie. Maria als baby, met haar ouders Anna en Joachim, met de aartsengel Gabriël, Maria met kind en met haar dode zoon Jezus in de armen.

Naar voren komt een menselijke, zorgzame moeder. Maar ook een strijdbare vrouw, met een kracht die zelfs ongelovigen aanspreekt.

Gezichten Maria

Meer dan 200 bijzondere objecten zijn verzameld in Utrecht. Is dat de enige verklaring voor de grote bezoekersaantallen?

Bij het museum denken ze dat er meer aan de hand is. 'We merken dat er heel veel verschillende mensen op deze tentoonstelling afkomen", zegt Katja Weitering van het Catharijneconvent. "Maar ze hebben allemaal wel op een eigen manier een persoonlijke band met Maria. Of dat ze geïnteresseerd zijn in dat wonderbaarlijke leven van haar."

'Maria-tentoonstelling trekt veel verschillende mensen'

Wie komen er dan naar de tentoonstelling? Veel katholieken natuurlijk. Rooms-katholieken voelen traditioneel een sterke band met Maria.

"Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met U. Gij zijt de gezegende onder de vrouwen." Katholieken maken dit gebed (het "weesgegroetje") moeiteloos af. Protestanten daarentegen doen niet aan Maria-verering. Een typische protestantse kerk heeft geen beelden van heiligen, geen Maria-afbeeldingen.

Maria meer aanwezig

Protestanten aanbidden alleen God zelf. Toch merken ze bij het Catharijneconvent dat er ook veel protestanten naar de Maria-tentoonstelling komen. Volgens theologen is het een trend die ze al jaren waarnemen. De protestantse liturgie krijgt steeds meer rituelen. Een askruisje op Aswoensdag, een palmtakje met Palmpasen en een grotere rol voor Maria.

Dominee Marleen Kool van de protestantse Paaskerk in Baarn heeft persoonlijk iets met Maria en sluit niet uit dat er ooit een afbeelding van Maria in haar kerk komt: "Het zou eigenlijk wel mogen van mij. Ze is wel veel meer aanwezig dan vroeger. Het is niet zo dat Maria wordt vereerd in de protestantse liturgie, maar ze wordt wel steeds meer iemand waarmee mensen een band kunnen krijgen."

'Ik kijk graag naar Maria'