Stan Valckx
NOS VoetbalAangepast

Valckx stuitert met opgewonden VVV naar promotie

Niet alleen de eredivisie nadert zijn ontknoping. Ook in de Jupiler League worden in de komende wedstrijden de prijzen verdeeld. Deze week vijf verhalen uit de eerste divisie. We sluiten af met de manager van de koploper uit Venlo: Stan Valckx.

Bij een overwinning op RKC Waalwijk vanavond, is promotie naar de eredivisie een feit voor VVV-Venlo. Over het kampioenschap wordt bij de Limburgers intern al weken gesproken, maar de club houdt nog een slag om de arm tot alles definitief is. 

Manager voetbalzaken Stan Valckx legt uit waar dit seizoen de kracht van de ploeg ligt. Hij en trainer Maurice Steijn werken nauw samen met het bestuur waardoor hun beleid volgens Valckx goed tot zijn recht komt.

De Limburger kent de club, hij was als speler actief in Venlo. Tussen 1983 en 1988 verdedigde hij de kleuren van de Limburgse club. Nu is hij verantwoordelijk voor de scouting en het samenstellen van de selectie. 

Is het al tijd voor de polonaise? 

"Nee, want het is niet gepast om een voorschot op de titel te nemen. Al mag je deze voorsprong nooit meer weggeven. Er wordt al een aantal weken over gepraat natuurlijk."

En dat zorgt voor opwinding binnen de vereniging. Valckx: "Men stuitert bijna! Iedereen is opgewonden. Dat heeft zeker impact op de spelers, op hun vrouwen, de kinderen en de familie van de spelers." 

In welk opzicht? 

"Iedereen wil van alles weten wat er gaat gebeuren bij een kampioenschap. Dan kun je het maar beter intern bespreekbaar maken. Dat is gebeurd en vervolgens hebben we ons meer op voetbalzaken kunnen richten. Doodzwijgen van een eventueel kampioenschap kan voor onnodige spanning zorgen."

Vreugde bij Joey Sleegers

Hoe schat je de spelersgroep in? 

"We hebben een goede mix denk ik. Als alle talenten een goede dag hebben kunnen ze heel goed spelen, maar je kan nog geen stabiele prestaties eisen. Ze hebben het nog te druk met hun eigen ontwikkeling." 

"Daarom vinden we het belangrijk dat de as van de ploeg ervaring heeft en fysiek sterk is. We hebben ook geen jongens die in de kleedkamer de boel op stelten zetten. Ze hebben het juiste karakter en moeten er goed mee om kunnen gaan als ze op de bank zitten. Dat zie je terug: het is een hechte groep die voor elkaar het vuile werk wil opknappen. Dat is belangrijk in ons spel."

En dat proberen jullie zo aanvallend mogelijk te doen? 

"Ja, het hoeft wat mij betreft niet altijd mooi te zijn, maar als het kan dan proberen we naar voren te spelen. Uiteindelijk gaat het om de punten. We proberen de spelers daarvan bewust te maken. Daar hebben we ook de juiste trainer voor. Maurice is wat dat betreft een volwaardige eredivisietrainer. Als het voetballend niet lukt dan kunnen wij opportunistisch spelen. "

Feest bij Leandro Resida en Ralf Seuntjens (r)

Hoe is de samenwerking tussen het bestuur en de trainersstaf? 

"De lijntjes zijn kort. De voorzitter is daarin ook belangrijk. In overleg met hem kunnen we vaak heel snel goede beslissingen nemen. Bestuursleden staan open voor verbeteringen en vernieuwing, ook in hun ogen is het voetbal leidend binnen de club." 

"Steijn en ik zitten vaak ook nog bij bestuursvergaderingen om het sportieve aspect toe te lichten. Zij willen meedenken. Je hebt geen investeerders die hun eigen belangen voorop stellen of zeggenschap denken te hebben. Je kunt er rustig en plezierig je werk doen."

Je scout ook voor VVV. Waar doe je dat voornamelijk? 

"Veel Duitse clubs bevinden zich in de buurt van De Koel. We letten veel op de Duitse Regionalliga met de tweede teams van clubs als Mönchengladbach, Düsseldorf en Schalke. Het potentieel is daar heel erg groot."

"Niet dat wij per se Duitse spelers willen hebben, maar het is dicht bij huis als we in Nederland een speler niet kunnen vinden. De voetballers hier kennen we inmiddels wel, vandaar dat we wel verder zoeken."

Maurice Steijn, de trainer van VVV

Wat betreft volgend seizoen: kiest VVV voor de eigen jeugdopleiding of gaan er wat bijkomen?

"We willen graag met de eigen jeugd aan de slag, maar het zal lastig worden. Het niveau in de eredivisie ligt hoger. In iedere linie moet er minstens één eredivisiewaardige speler bijkomen. We hebben al genoeg spelers die jong en talentvol zijn." 

"We hebben nu nog weinig tegenslag gehad, maar dat wil het niet zeggen dat we volgend seizoen vanzelfsprekend de middenmoot binnenwandelen. Nu gaat het goed en loopt iedereen mee in de polonaise. Maar het kan zomaar zijn dat je onderin met een aantal clubs om de punten speelt. De minimale doelstelling is lijfsbehoud.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl